Tășnadul, 50 de ani de existență ca oraș. Au fost premiați cei mai de seamă fii ai orașului

În data de 20 iulie, la sala de spectacole Unirea din Tășnad a avut loc un eveniment deosebit prin care s-a marcat aniversarea a 50 de ani de când localitatea Tășnad a devenit oraș. Din acel moment, orașul a primit o altă dimensiune de dezvoltare la care și-au adus contribuția pe parcursul anilor un număr însemnat de localnici, care prin funcțiile de conducere sau de execuție au pus umărul la evoluția așezării.

Au participat numeroși invitați, dintre care Danciu Zamfir, directorul Direcției de Cultură și Patrimoniu a Județului Satu Mare, directorul Muzeului Județean de Istorie Satu Mare, Liviu Marta, inspectorul șef al I.J.J. Satu Mare, col. Ovidiu Adrian Popa, consilieri județeni, locali, directori de instituții, foști conducători ai Tășnadului, actuali pensionari, numeroși locuitori ai Tășnadului. A fost prezentă delegația conducerii locale din Kispest, cu care Tășnadul este înfrățit.

În prima parte a evenimentului s-a desfășurat un frumos program artistic oferit de formațiile artistice ale instituțiilor școlare de învățământ. A fost intonat Imnul de stat al României de către corul de preoți al bisericilor ortodoxe aparținătoare Tășnadului, urmat de un recital de cântece patriotice.

Evenimentul a fost moderat de directorul Casei orășenești de Cultură, Anca Deaconu care a prezentat un scurt istoric al orașului. Acum 50 de ani, localitatea Tășnad a fost ridicată la rangul de oraș, pe baza Legii nr. 2 din 16 februarie 1968, când s-a trecut la reorganizarea administrativ teritorială României. Istoricul Petri Mor a încercat să explice și să argumenteze numele așezării, care era situată în valea Cenadului, un areal umed, unde trestia creștea din abundență, cu numeroase lacuri. În limba maghiară trestie înseamnă nád, lac tó, a rezultat cuvântul Tós – nád, adică Tășnad.

În această zi Tășnadul și-a sărbătorit valorile și și-a arătat recunoștința față de oamenii care și-au adus contribuția la dezvoltarea sa, înmânându-li-se placheta orașului. Orașul Tășnad a fost condus până acum de patru primari: Valentin Șuta, Vasile Mitrașca, Veron Andrei Ștefan, Grieb Csaba Francisc. În semn de recunoștință a întregii activități, și viceprimarii au primit placheta aniversară: Ioan Borșa, Carol Gozner, Bendel Iosif, Ionel Astalâș, Kiskasza Barna Balazs și secretarii orașului, Valer Lombrea și Septimiu Buta.

La fel au primit placheta comemorativă a orașului consilierii județeni Buzgău Aurel, Balogh Sandor, deputatul Erdei D. István și 40 de oameni ai localității. Au primit placheta aniversară a orașului următoarele instituții: Instituția Prefectului Satu Mare, Inspectoratul Județean de Poliție Satu Mare, Inspectoratul Județean de Jandarmi, inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare și alte 24 de instituții.

Ramura educativă a fost recompensată pentru merite deosebite în munca de pregătire a elevilor tășnădeni: Liceul Tehnologic Tășnad, Școala Gimnazială Tășnad, Grădinița cu Program Prelungit. Pentru activitate didactică deosebită au primit placheta aniversară a orașului Sebastian Botezan, Viorel Rus, Claudiu Botezan, Maria Erdei, dr. Ioan Ardelean, dr. Dan Micu, dr. Dan Doru Micu, dr. Olimpiu Tătar, dr. Ionuț Pomian. De asemenea, li s-a decernat placheta aniversară cultelor, mai multor firme, medicilor, persoanelor care s-au distins în activitatea culturală-artistică, precum și orașelor înfrățite Csepel, Kispest, Vép, (Ungaria), Acqui Terme (Italia), Val de Reuer (Franța), Sucheng (China), Cimișlia (Republica Moldova) și Asociația Municipiilor din partea de Sud-Vest Mazovia (Polonia).

În încheierea cuvântării, primarul Grieb Csaba a spus: “În acest moment special, de bucurie doresc să vă felicit, dorindu-vă să aveți cât mai multe satisfacții, împliniri și mult succes în proiectele viitoare”. A mulțumit tuturor pentru modul în care au contribuit la dezvoltarea comunității.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 20, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.