Lansarea cărții ”Tășnad. O sută de ani în 100 de imagini/One hundred years in 100 images”

Diana Kincses și Anca Deaconu au lansat ieri la Casa orășenească de cultură din Tășnad cartea ”Tășnad. O sută de ani în 100 de imagini/One hundred years in 100 images”, apărută anul acesta la Editura Muzeului Sătmărean. Au fost prezenți primarul Grieb Csaba, viceprimarul Kiskasza Gábor, deputatul Romeo Nicoară, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, membri delegațiilor orașelor înfrățite cu Tășnadul, consilieri locali, șefi de instituții și un numeros public.

Cartea a fost prezentată de cercetătorul dr. Ciubotă Viorel și dr. Viorel Câmpean. Volumul își propune să sublinieze participarea tășnădenilor la făurirea statului național unitar, alături de ceilalți patrioți, având același scop și ideal. Evenimentele care au impregnat evoluția orașului Tășnad în ultimii 100 de ani, aduce în fața cititorului un secol de istorie, transmis generațiilor actuale și viitoare prin poveștile și faptele celor care au trăit și au luptat și au murit pentru țară.

Imaginile din volum sunt parțial reproduceri ale cărților poștale, obținute de la colecționarul Ioan Pușcaș, precum și fotografii realizate de Gheorghe Iancu, Otilia State, Constantin Bold. Există și fotografii ce redau imaginea orașului de astăzi surprinse de Mădălina Bold, Paula Por, Diana Kincses.

Un loc aparte din carte revine membrilor delegațiilor tășnădene care au participat la Alba Iulia. Îi amintim aici pe: Coriolan Șter, Teodor Mureșan, Demetriu Coroianu, Domițian Cupșa, Gheorghe Filep, Vasile Mocan, Vasile Pustai, Gheorghe Silaghi, Ioan Virgiliu Băliban și Ioan Matei.

În cuvântul său dr. Viorel Ciubotă a spus: ”Nici eu nu aș fi putut scrie mai mult și mai bine. Este lăudabil demersul folosit pentru obținerea informațiilor despre membri Consiliului Național Român din Tășnad, care azi nu mai sunt. Autoarele au folosit metoda interviului cu urmașii celor ce au fost în 1918, au reconstituit astfel, cu ajutorul acestora, un an 1918 pentru Tășnad. Este un bun început pentru viitoarele cercetări”.

Dr. Viorel Câmpean a subliniat valoarea acestei cărți, de document realizată cu rigoare științifică. ”Tășnadul nu are numai 12 personalități ale căror portrete au fost realizate în carte. Puteau fi și 1.000 de imagini, pentru că avem datoria de a lăsa în urma noastră o istorie scrisă. Avem în față oameni și fapte mărețe importante pentru viața culturală a Tășnadului”.

Primarul Tășnadului Grieb Csaba, a subliniat că acest volum vine acum la această aniversare, la 100 de ani de la Marea Unire, să întregească cu imagini din trecut și din prezent ale unui oraș în plină dezvoltare. Anul acesta s-a sărbătorit 50 de ani de când localitatea Tășnad a devenit oraș. La încheierea evenimentului, autoarele au mulțumit tuturor și au oferit autografe.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 22, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.