Simpozionul de istorie ”Ardudul în preajma Marii Uniri”, în cadrul MedievArtFest Ardud

Sâmbătă, 21 iulie, la Cetatea Ardud a avut loc simpozionul de istorie intitulat ”Ardudul în preajma Marii Uniri”, moderat de profesorul Ștefan Berci. Simpozionul a avut loc în cadrul celei de a VII-a ediții a festivalului MedievArtFest 2018. Printre cei prezenți s-a numărat asist. univ. dr. Lucian Turcu, dr. Livia Ardelean, dr. Viorel Ciubotă și drd. Marta Cordea.

Organizatorii au fost Primăria orașului Ardud, Consiliul Local Ardud, Asociația Culturală ”Dr. Augustin Mircea”, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare.

Pentru început a luat cuvântul primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, care a mulțumit tuturor celor prezenți la acest simpozion, care are menirea să aducă la lumină cât mai multe lucruri din istoria localității și a județului, să facă o punte între trecut și prezent. A mulțumit tuturor pentru atenția este acordată evenimentului, în anul în care marcăm 100 de ani de la Marea Unire.

A luat apoi cuvântul Zamfir Danciu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, care a spus că și-a scurtat concediul cu o zi ca să fie astăzi prezent la acest simpozion. A mulțumit primarului Ovidiu Duma pentru contribuția sa atât de mare, prin ceea ce face, la promovarea locului, acționând pentru păstrarea tradițiilor.

Dr. Viorel Ciubotă, un reputat istoric al Sătmarului, a scris numeroase cărți despre istoria locului. Acum 16 ani a scris o carte, ocazie cu care a găsit 10 documente despre Ardud. A găsit și materiale de epocă, despre preluarea școlii de către autoritățile române, la 9 ianuarie 1919. Aceste locuri au avut mult de suferit, deoarece armata română s-a oprit în fața Supurului. Evenimentele din această parte a țării s-au desfășurat cu voia autorităților ungare. Consiliul Național Central care a luat ființă în localitate, a fost lăsat să funcționeze. În fruntea județului, la Baia Mare, a fost numit Makray Mihai, care are și merite incontestabile. Până în ianuarie 1919, au fost întocmite 5 adrese la Ardud. De mare importanță au fost soldații, care se întorceau de pe front și au fost puși în legătură cu mersul evenimentelor. A avut de asemenea un mare rol pe care l-a jucat dr. Augustin Mircea la Ardud, care a inițiat construirea bisericii greco-catolice.

Drd. Marta Cordea a vorbit pe larg despre dr. Augustin Mircea, care s-a născut în 1878 la Bogdand, provenind într-o familie nobilă. A studiat la școlile din Blaj, apoi a fost student la Oradea și Budapesta. În timpul cât erau elevi, au fost exmatriculat, fiindcă a luat apărarea unui coleg în chestiuni privind situația românilor. Timp de 3 ani a studiat la Facultatea din Oradea. Dr. Augustin Mircea a fost foarte activ și pe tărâm cultural. În anul 1910 a apărut la Ardud, aici s-a implicat în viața social-culturală. El a inițiat înființarea comunității de români greco-catolici și l-a adus aici pe părintele Petru Herțeg, urmat de părintele Emil Gitta.

Dr. Augustin Mircea a fost implicat în organizarea tuturor activităților care s-au făcut la Ardud, din anul 1911. Chiar și la bătrânețe a ajutat dând o mulțime de sfaturi. El a fost coordonatorul activităților în cadrul Astrei. Pentru amintirea lui Augustin Mircea, contemporanii i-au ridicat un bust și au dat numele lui Casei de Cultură din localitate.

Trupa de muzică medievală Nomen est Omen a oferit mai multe momente artistice în cadrul simpozionului.

Dr. Livia Ardelean a mărturisit că a primit cu bucurie invitația de a fi prezentă la acest simpozion. Ea știe că în anul 1919 unirea s-a realizat în condiții foarte bune la Ardud. Aici exista o cale ferată, din anul 1907, care a adus progresul în zonă. Nu existau în schimb, școli românești și germane. Locuitorii trăiau din agricultură, lucrau moșia grofului Károlyi. Consiliul Național Central care s-a înființat la Arad, a știut să conducă foarte bine treburile epocii. Cu toate că era criza alimentară, nu se găseau alimente, lemne de foc, bolile secerau zeci de vieți. Meritul cel mare al Consiliului Național Central a fost că a îndemnat la ordine și liniște. Abia în 1919 au apărut la Ardud primele instituții românești.

Asist. univ. dr. Lucian Turcu a făcut un adevărat tur de orizont în istoria noastră. A ilustrat evenimentele epocii. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la această Mare Unire, dar se împlinesc 250 de ani de la nașterea lui Ioan Inochentie Micu Klein, 200 de ani de la nașterea cărturarului Aron Pumnul și 80 de ani de la trecerea la cele veșnice a reginei Maria.

Interlocutorul a vorbit despre unirea din 1859, semnificația lui majoră, Mișcarea memorandistă și figura marelui luptător dr. Vasile Lucaciu care a făcut totul pentru ca românii să creadă o unire a loc pe pământul stăvechii Dacii. La 28 iunie la Sarajevo a fost asasinat prințul moștenitor al Austro-Ungariei. El era convins că imperiul are nevoie de reforme. Românii și-au pus mari speranțe în prințul moștenitor. A urmat războiul, binecunoscut de toată lumea. Președintele SUA Woodruv Wilson a lansat celebrele puncte pentru a discuta pacea după război. A fost recunoscut dreptul popoarelor la autodeterminare, popoarele voiau să trăiască în statele lor. Așa au luat naștere Finalanda, Polonia, Cehoslovacia, Iugoslavia, iar românii din Transilvania, Bucovina și Basarabia s-au unit cu România.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22 iulie 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.