Soții Ștefan și Rodica Berci au lansat volumul ”Istoria unei cetăți. Ardud (1215-1945)”

În turnul Mic al Cetății Ardud, duminică 22 iulie a avut loc lansarea cărții soților Ștefan și Rodica Berci, ,,Istoria unei cetăți. Ardud (1215-1945)”, cu o introducere de dr. Nicoară Mihali. Au fost prezenți și au vorbit invitații: profesor univ. dr. Lucian Năstasă-Kovacs și Nicolae Decsei. Moderatorul evenimentului a fost Liviu Pancu. Au mai fost prezenți la lansarea cărții Ludovic Orban, președintele PNL, Ioan Rus, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, viceprimarii municipiului Satu Mare, Doina Feher și Adrian Albu, consilieri județeni, profesori de istorie, consilieri locali și nu în ultimul rând primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma.În cuvântul său primarul Ovidiu Duma a spus că volumul de față reprezintă prima monografie a orașului Ardud la care s-a lucrat mai bine de șase ani. ”Reprezintă pentru noi o bucurie și o satisfacție că Ardudul are astfel prima sa monografie realizată de doi intelectuali în urma unei intense munci de cercetare”.

Președintele onorific al Comunității Evreiești din Satu Mare, Nicolae Decsei, s-a referit la părțile din volum care prezintă momentele triste ale comunității evreiești din Ardud. A spus că ”A sosit timpul ca să se cunoască adevăruri ce nu au putut fi cunoscute sau nu s-a vrut să se cunoască. Nu toți au avut curajul să spună adevărul. Îmi afirm admirația pentru această lucrare și îi invit cât mai mulți să o citească”.

Și ceilalți vorbitori i-au felicitat pe cei doi autori remarcând valoarea istorică și științifică a acestui volum, ce reprezintă monografia orașului Ardud.Lucrarea are 316 pagini, cuprinzând capitolele Cadrul istoric și geografic al dezvoltării Ardudului, pornind de la antichitate până la ascensiunea Dragoșeștilor, dinastia Dragoșeștilor până la Ioan Dragfi de Ardud, ocupându-se și cu cetatea Ardudului și inclusiv cu biserica Romano-Catolică din Ardud. Urmează apoi, un capitol al Ardudului în context politic european, anii 1526-1555, ocupându-se și cu Reforma protestată și Sinoadele de la Ardud, urmat de politica europeană a Ardudului. Un capitol aparte îl reprezintă viața economică a Ardudului în timpul familiei Dragfi, prezentând morăritul, crâșmăritul, vămile, cultura viței-de –vie, creșterea animalelor,pescuitul, stupăritul și agricultura.

Contrareforma romano-catolică și războiul curuților este un alt capitol foarte interesant. Autorul abordează Unirea cu Roma, războiul lui Francisc Rákoczi al II-lea și Ardudul, inclusiv participarea românilor sub conducerea lui Pintea Viteazul. În capitolul al VI-lea este abordată Ardudul sub familia Károlyi, scoțând în evidență contextul european al colonizării șvabilor de către contele Károlyi Sandor. Chiar și evenimentele de la 1848 sunt abordate într-o manieră deschisă și comitatul Satu Mare la anul 1848. Ultimul capitol, al VII-lea, este rezervat Ardudului între cele două războaie mondiale, Unirea cea Mare, organizarea statului român după Unire, până la ascensiunea fascismului în Ungaria, Dictatul de la Viena. Cu toate relele pe care le-a adus. Autorul scrie bine  despre problemele Holocaustului, până la anul 1945.

Spații largi sunt acordate omului politic și militatului român dr. Augustin Mircea, cel care venind la Ardud în 1911, a contribuit la ridicarea culturală și politică a românilor din această parte a țării. El a avut o activitate rodnică în cadrul Astrei la Ardud. Lucrarea este întregită cu numeroase anexe fotografice și o listă bibliografică care numără 179 de titluri.

Cartea a apărut în Editura Maria Montessori din Baia Mare. Autorul Ștefan Berci este absolvent de Teologie pastorală, Marietta Bible Colege. Până în prezent a lucrat ca pastor, profesor-Ouitrech Ministries of Romania, Sighetul Marmației, apoi consilier pe probleme de tineret, referent cultural, Asociația Culturală ”Augustin Mircea” Ardud. Este coautor al cărților ”Drăgoșeștii”, ”Sinoadele de la Ardud 1545-1555”, ”Drăgoșeștii între legendă și adevăr”.

Mihaela Rodica Berci este licențiată în istorie, master în resurse umane. A lucrat la Centrul Teritorial de calcul Satu Mare, Tipografia ”Someșul”, Palatul Copiilor Satu Mare, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, și muzeograf la Cetatea Ardud. Este coautor la cărțile ”Drăgoșeștii”, ”Sinoadele de la Ardud 1545-1555” și ”Drăgoșeștii între legendă și adevăr”.

Lia-Florica Koka, Carol C.Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 22, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.