Cod galben de ploi și descărcări electrice în două județe din țară

ANM a emis o avertizare de ploi şi descărcări electrice pentru mai multe judeţe din România. Între orele 20:00 și 21:30, în zona judeţelor Giurgiu şi Călăraşi s-au semnalat descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, averse de ploaie ce au cumulat izolat 25 l/mp, condiţii de grindină. 

furtuna_ploaie

În Noaptea de Înviere fenomenele asociate instabilităţii atmosferice – ploi sau furtuni – vor fi în diminuare. Ploi scurte vor mai cădea local în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali şi izolat în Transilvania, Muntenia şi Dobrogea. Vântul devine tot mai sprinten în estul ţării, mai ales spre sfârşitul nopţii. Însă regimul termic va fi placut – vor fi, noaptea, între 9 grade în depresiunile din estul Trasnilvaniei şi 16..17 grade pe litoral. În capitală, o minimă de 13…15 grade în noaptea de Înviere.

La munte, temperaturile încep să scadă uşor, dar vremea se va menţine în continuare mai caldă decât în mod obişnuit. Norii acoperă cerul temporar şi mai ales după-amiaza, iar local vor fi averse, însoţite şi de descărcări electrice, în majoritatea masivelor.

Noaptea norii se risipesc, iar ploile de scurtă durată rămân concentrate în Carpaţii Orientali şi mai puţin în rest. Duminică, vreme asemănătoare  –  în prima parte a zilei soarele domină atmosfera de primăvară,iar spre după-amiază, pe măsură ce aerul se încăzeşte tot mai mult, se creează condiţii pentru apariţia norilor negri, de furtună. Ploile vor fi, însă, scurte şi destul de puţine.

La mare urmează încă o zi frumoasă şi caldă.  Turiştii se vor bucura în continuare de soarele blând de primăvară şi de briza răcoroasă a mării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 şi 25 de grade, iar apa mării s-a încălzit foarte mult în ultimele zile: are aproape 18 grade. Duminică, vremea va deveni uşor instabilă şi se va răcori uşor. Prin urmare cresc şansele de averse, descărcări electrice şi scurte porniri ale vântului. Dar aceste fenomene nu ţin foarte mult. Următoarele două zile se anunţă frumoase, ce-i drept puţin mai răcoroase şi cu un vânt mai sprinten.

În  interiorul arcului carpatic, averse cu tunete, fulgere şi rafale de vânt vor fi  în această după-amiază pe arii restrânse în Transilvania şi în zonele de munte. Prin urmare temperatura va înregistra o scădere uşoară, în medie cu 3…4 grade mai puţin ca ieri. Este vorba de maxime de 28 de grade în Timişoara, 25 de grade la Oradea, 24 de grade la Bistriţa şi 23 de grade la Sibiu şi Braşov.

În sudul ţării vor fi mai mulţi nori şi ploi de scurtă durată în special în apropierea munţilor. Ziua se anunţă iar prea caldă pentru data din calendar. Totuşi în Oltenia se răcoreşte puţin şi temperature nu depăşeşte la amiază 25…26 de grade, în vreme ce în estul Munteniei din nou se ating maxime de 29…30 de grade la Slobozia, Brăila şi Călăraşi.

O zi însorită şi caldă va fi şi în Dobrogea. În partea continentală aerul se încăzeste până la valori de 28…30 de grade la Tulcea şi Medgidia, iar pe litoral briza limitează creşterea diurnă a temperaturii  la numai 24…25 de grade.

Vreme caldă, dar uşor instabilă în Moldova. Soarele se arată generos în prima parte a zilei, dar începând cu orele dupa-amiezei norii strâng rândurile şi din loc în loc vor cădea ploi de vară. Se vor înregistra maxime de 29 de grade în Galaţi şi Focşani, 26 de grade în Bacău, 27 de grade la Iaşi şi 23 de grade la Piatra Neamţ si Suceava.

În prima zi de Paşte temperatura aerului mai scade puţin, în special în regiunile estice. Dar chiar şi aşa, vremea se va menţine caldă pentru această dată, cu valori maxime între 19 grade în nordul Moldovei şi 29 de grade în Oltenia. Presiunea atmosferică va fi în creştere, dar ploi de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului, mai sunt posibile după-amiaza şi seara, local la munte şi pe arii restrânse în Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia.

Şi în capitală vremea se răcoreşte uşor mâine, dar tot se ating la amiază 26…27 de grade. Prin urmare, o zi plăcută, cu cer variabil, favorabil ploii slabe de scurtă durată, cu tunete şi fulgere, mai ales după-amiaza şi seara. Vântul devine mai agitat pe parcursul zilei, dar fără să treacă de moderat.

Luni, o zi frumoasă şi în continuare caldă pentru prima decadă a lunii mai. În prezenţa generoasă a soarelui mercurul în termometre trece de 20 de grade în toate regiunile şi urcă până la 27…28 de grade în Banat şi în Lunca Dunării. Sunt anunţate şi câteva ploi de scurtă durată, bineînţeles însoţite de fenomene electrice, după-amiaza, în zona de munte şi în regiunile sud-vestice şi vestice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în sudul Banatului.

În capitală, o zi frumoasă şi caldă. Norii sunt puţini, şanse de ploaie nu prea mai sunt, iar vântul suflă cel mult moderat. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade.

În zilele de Paşte şi cel puţin până la jumătatea săptămânii viitoare vremea se menţine bună. În regiunile estice, sud-estice ale continentului şi implicit în spaţiul geografic al ţării noastre, presiunea atmosferică va fi ridicată, astfel încât coloana de aer se va stabiliza, iar norii nu vor avea condiţii prielnice să se dezvolte, adică soare mult şi ploi puţine.

Doar în partea de vest, sud-vest şi pe la munte, după-amiaza sunt posibile ploi scurte de vară, însoţite de întreg alaiul de tunete, fulgere şi vânt. Va fi în continuare vreme caldă pentru acestă dată, dar nu atât de caldă ca până acum. De mâine, în special în partea de est a ţării se va produce o răcorire a vremii, prin urmare la nivelul întregii ţări se vor înregistra valori termice în general între 20 şi 28 de grade, cu 5…6 grade peste normele climatologice ale perioadei.

Realitatea.net

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 4, 2013. Filed under Național. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.