Ziua Imnului Național, sărbătorită la Satu Mare. Programul folcloric, oferit de tășnădeni

Duminică 29 iulie 2018, pe platoul din Piața 25 Octombrie a avut loc festivitatea de sărbătorire a Imnului Național al României. La ora 13:00 evenimentul a început cu primirea prefectului județului Satu Mare, Darius Filip și intonarea Imnului de Stat al României.

Au fost prezenți membri ai conducerii județene și locale. A urmat rostirea unei binecuvântări și rugăciuni pentru poporul român, rostite de preotul protopop Ioan Socolan și preotul militar Cristian Silaghi.

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a rostit o alocuțiune cu privire la semnificația zilei de 29 iulie, iar preotul militar Cristian Silaghi a rostit o alocuțiune privind versurile Imnului de Stat al României, scurt istoric și semnificații. Ca urmare a unei hotărâri a Senatului României din 18 mai 1998, pe 29 iulie se sărbătorește Ziua Imnului Național.

Pe data de 29 iulie 1848, în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, în fața unei numeroase asistențe, după ce s-a citit noua Constituție, un grup de tineri, avându-l în frunte pe Anton Pann, a intonat pentru prima oară imnul Revoluției pașoptiste. ”Deșteaptă-te române!”  a devenit după revoluția din 1989 Imnul Național al României.

La originile Imnului Național al României se află poemul patriotic ”Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul din iunie-iulie 1848 al săptămânalului ”Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Ideea unui imn național s-a născut încă din 1840. În 1881 cu prilejul înscăunării lui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul Imnului regal. În anul 1948 Imnul regal a fost înlocuit cu imnul ”Zdrobite cătușe”, apoi ”Te slăvim Românie!” și de imnul comunist ”Trei culori”.

Programul artistic a fost realizat de către Ansamblurile ”Codrulețul” și ”Flori de Codru” din orașul Tăsnad, dirijate de profesoara Nicoleta Földes. A fost cântat Imnul Național al României de către militarii detașamentului de onoare, corurile bisericești și întreaga asistență prezentă la eveniment. În finalul evenimentului a avut loc defilarea Gărzii de Onoare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 29, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.