Catarg cu drapel tricolor, la Biserica Ortodoxă Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Carei

Duminică, 5 august, la orele 18:30, după săvârșirea Sfântului Paraclis al Maicii Domnului, la Biserica Ortodoxă ”Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Carei s-a oficiat un eveniment militar și religios, de inaugurare a unui catarg de susținere a Drapelului Național.

Ceremonia religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți din Carei și împrejurimi în frunte cu noul episcop vicar al Maramureșului și Sătmarului, P.S. Timotei Bel Sătmăreanul, iar cel militar a fost asigurat de trei detașamente ale unităților militare din Garnizoana Satu Mare.

La eveniment a participat prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, primarul municipiului Carei, Eugen Kovács, directorul Direcției Pentru Cultură a Județului Satu Mare, Zamfir Danciu.

Drapelul de Stat al României a fost sfințit de preoți în frunte cu P.S. Timotei Bel Sătmăreanul și a fost ridicat pe catarg în sunetul Imnului de Stat al României interpretat de membrii formației ”Ceatăra” din Carei.

Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip a spus că ”locul ales pentru acest catarg este cel mai bun loc, curtea bisericii. Acest catarg, ridicat în anul Centenarului, va arăta tuturor că la Satu Mare a fost aniversat demn Centenarul”. Prefectul i-a felicitat pe inițiatorii acestui moment, Asociația Civică Tempora Satu Mare, care a donat Catargul de susținere a Drapelului Național.

Primarul municipiului Carei, Eugen Kovács, a spus că fiecare etnie își iubește steagul național și-l cinstește așa cum se cuvine. Ieri am avut un exemplu foarte bun. La Carei conviețuiesc în pace și conlucrare mai multe etnii. Așa va fi și de acum înainte.

Col (r) Voicu Șichet, președintele Asociației Civice Tempora, a spus că acest catarg îi reprezintă pe cei care au luptat la 6 august 1919 la Mărășești. Unirea pentru Satu Mare s-a realizat în aprilie 1919, când armata română i-a alungat pe oamenii lui Bela Kun. Acum ne-am fixat să lăsăm ceva palpabil generațiilor viitoare, a spus col.(r) Voicu Șichet.

La Satu Mare, Asociația Civică Tempora va face tot posibilul ca pe 1 Decembrie să reașeze Statuia Eroului Necunoscut la locul cuvenit. A mai spus cuvinte de mulțumire preotul Vasile Pop, din partea catedralei din Carei. În încheiere cei prezenți i-au ascultat pe membrii formației ”Ceatăra” din Carei și pe Tulnicăresele din Ianculești, care au interpretat cântece patriotice.

Prof. Carol C.KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 6 august 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Catarg cu drapel tricolor, la Biserica Ortodoxă Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Carei

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.