Lucrări ale pictorului Fülöp Sándor, în Galeria de Arte Plastice a Consiliului Judeţean Satu Mare

Consiliul Județean Satu Mare, Primăria Municipiului Satu Mare, Fundaţia Fülöp Sándor și Asociația Artiștilor Plastici Satu Mare, vă invită joi, 9 august de la ora 16.00 la vernisajul expoziţiei de lucrări ale pictorului maghiar Fülöp Sándor, în Galeria de Arte Plastice a Consiliului Judeţean Satu Mare.

Programul cultural este asigurat de elevii de la Palatul Copiilor Satu Mare, la pian, îndrumați de prof. Moga Mariana. Moderator: Cristian Rudăreanu. Expoziția este deschisă între 9 august – 5 septembrie.

Fülöp Sándor s-a născut pe 17 octombrie 1928 la Debrecen. A copilărit și a studiat la Hajdúböszörmény, absolvind Liceul Reformat Bocskai Istvan în 1948.  A urmat Institutul de Arte Plastice din Debrecen și facultatea, iar mai târziu s-a mutat la Eger. Aici a fost îndrumat de artistul emerit Adler Miklós. În ultimul an al facultăţii, a fost trimis pentru practica pedagogică la Tarpa, unde a cunoscut-o pe viitoarea soție, învăţătoarea Uzonyi Matild, cu care s-a căsătorit în 1952. În 1959 s-a mutat la Jármi, lucrând amândoi la Şcoala Generală Paposi.

Din 1964 până la pensionare a lucrat la Liceul Esze Tamás din Mátészalka, predând matematică, geometrie descriptivă, desen și istoria artelor atât la cursuri de zi, cât și la seral. Pictura l-a marcat de-a lungul vieții, dezvoltându-și cunoștințele de specialitate până la sfârșitul vieții.

A decedat și a fost este înmormântat cu onorurile cuvenite la 8 iulie în 2012, la Mátészalka.

A avut expoziții personale la Eger, Nyíregyháza, Szarvas, Hortobágy, Mátészalka, Vásárosnamény, Jármi, Nagyecsed, Vaja, Hajdúböszörmény, Budapest, Szamosszeg, Debrecen; expoziții colective la Tokaj, Nyíregyháza, Dunaújváros, Esztergom, Gyula, Vaja, Mátészalka, Munkács, Tiborszállás.

Tablourile sale sunt expuse în insituțiile publice și private din Mátészalka, Ungaria, Zevenaar (Olande), Munkács (Ucraina), Germania. A participat tabere de creație la Tokaj, Dunaújváros,  Gyula,  Esztergom, Vaja,  Munkács, Tiborszállás.

A primit Distincția pentru Cultura Socialistă, Distincția pentru Munca Socială Deosebită, Diploma de Merit a orașului Munkács,  Distincția de Merit a Consiliului Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 7, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.