Ioan Belbe și-a lansat cartea ”Cărări spre casă”, la Mănăstirea Sfântul Gheorghe din Turț Băi

Vineri, 10 august, de la ora 17:00, la Mănăstirea Sfântul Gheorghe de la Turț Băi a fost lansată cartea de poeme ”Cărări spre casă” a poetului Ioan Belbe, apărută la editura Citadela din Satu Mare. Moderatorul evenimentului a fost însuși autorul. Lansarea a fost posibilă cu sprijinul primarului localității Turț, Ioan Irime, Cenaclului literar-artistic al Ţării Oaşului “Clopul şi pana” în colaborare cu Maica Stareţă Teofana şi Părintele duhovnic Damian.

După cuvintele de introducere rostite de autor, au fost felicitați toți cei prezenți. Autorul a spus că această carte va fi pusă în vânzare, iar banii obținuți vor fi donați mănăstirii, care va iniția construirea în incinta sa a unei biserici.

Protopopul Marcel Malanca a avut numai cuvinte de laudă la adresa autorului, pe care îl cunoaște de multă vreme. Volumul începe cu poezia ”Rugăciune”, ceea ce demonstrează că poezia izbucnește din puterea de credință a celui care a scris-o. Alte poezii sunt: ”În lan”, ”La coasă”, ”La Chișinău” și altele, din toată existența poetului. El se oprește asupra: ”Luminii”, ”Adevărului”, zilei de 1 Decembrie. Se consideră un țăran, un dac liber, care își lucrează pământul cu sudoare.

Primarul localității Turț, Ioan Irime, a spus la rândul lui câteva cuvinte despre autor, că este un om cu inimă bună căruia i-a urat să scrie tot mai multe poezii. În creația sa, Ioan Belbe are și o anumită latură filozofică asupra vieții.

A urmat la cuvânt dr. Mihaela Grigorean, care a spus că ideea lansării cărții la mănăstire este foarte bună, într-un loc frumos, la Altarul de vară, departe de zgomotul cotidian. Autorul scrie o poezie simplă, pe limba oricui. Cuvintele îi vin din credință și dorința de a cunoaște. Autorul a fost sfătuit să scrie și alte cărți, care să scoată în evidență ce are mai bun această zonă a țării. Pentru această carte el merită felicitat.

Editorul dr. Aurel Pop a spus că avenit cu plăcere la această lansare însoțit de doi colaboratori, cântăreața de muzică populară Angela Munteanu și redactorul ”Actualității Sătmărene”, Carol C. Koka. El speră că nu este ultima carte a autorului, care este foarte talentat, este în stare să recite pe din afară toate poeziile. A făcut și unele propuneri, de exemplu, nu ar fi rău dacă pe lângă mănăstire ar fi și o tipografie care ar putea să aducă un câștig, și dacă pe lângă mănăstire ar fi și un cimitir. Localitatea Turț este tot mai cunoscută prin cărțile scrise de autorii locali. Ca editor a făcut până în prezent vreo 200 de cărți care se referă la zona Țării Oașului.

A mai vorbit profesoara Doina Molnar, ea însăși autoare de cărți, care a lăudat capacitatea autorului pentru care merită felicitat. Ioan Belbe a recitat poezia ”Energie necontrolată”, iar copiii din Halmeu și Tarna Mare au recitat din poeziile autorului. Angela Munteanu a cântat melodia ”Când am plecat din satul meu”. În final autorul a oferit doritorilor autografe.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 11 august 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.