Ziua Comemorării Victimelor Dictatului de la Viena, marcată prima dată la Satu Mare

Pe platoul din fața Muzeului Județean Satu Mare a fost organizat joi, 30 august un eveniment comemorativ, în amintirea acelor români care au avut de suferit de pe urma odiosului Dictat de la Viena, din 30 august 1940. Au fost prezenți membrii Asociațiilor sătmărene ai pensionarilor, toți cei care au avut de suferit în urma deportării, urmașii acestora. Iertăm dar nu uităm. Evenimentul a fost moderat de dr. Daniela Bălu, director adjunct al Muzeului Județean Satu Mare. 

Evenimentul a început cu intonarea de către Corul Asociației Județene a pensionarilor ”Unirea”, a cântecului ”Bat clopote” de Adrian Păunescu, după care Daniela Ciută l-a prezentat pe col.(r) Constantin Moșincat din Oradea, cu origini în județul Satu Mare. Domnul colonel este cunoscut publicului sătmărean, a scris 34 de cărți în care pune în evidență rolul românilor pe aceste locuri.

În 1940 România a fost cuprinsă de jale, impunerea Dictatului de la Viena a avut urmări asupra populației românești, în special asupra locuitorilor din colonii de unde toți românii au fost expulzați. A fost menționată șirul de atrocități comise de armata ungară. A vorbit despre dreptul românilor la a purta cocarde tricolore la începutul primului război,apoi au fost interzise.preoții din eparhia ortodoxă Satu Mare au oficiat o slujbă de pomenire.

Dorel Iurcencu a citit o frumoasă poezie de Octavian Goga, poezia ”Rugăciune”. Corul Vox Samus Art dirijat de c către Alexandru Ivanovici a interpretat Cântecul  refugiaților. Din Ianculești, tanti Ileana Oneț a primit cuvântul și a povestit toată grozăvia trăită în anul 1940, când au intrat soldații în sat, și a trebuit să fugă din calea lor. Mulți au fost convocați să semneze că pleacă de bunăvoie. A trebuit să-și lase tot avutul. În continuare Daniela Ciută, președinta Despărțământului ”Astra” Carei a vorbit despre evenimentele de acum 78 de ani, subliniind că astfel de evenimente să nu se mai repete. Corul a interpretat cântecul ”Vin românii la Alba”.

A mai luat cuvântul dr. Ioan Corneanu care la fel a vorbit despre anul 1940, când România a trebuit să cedeze 43.000 de kilometri și de toate neajunsurile care au izvorât din această tragedie, după ce au cedat ultimatului sovietic Basarabia și Bucovina de Nord. Vorbitorul a cerut unirea tuturor românilor, unire trebuie să primeze acum când norii negri se adună pe cerul Europei. Un grup vocal din Marna Nouă a interpretat ”O doină tradițională”, iar corul a intonat ”Treceți batalioane române Carpații”.

După aceste momente, toți cei prezenți s-au deplasat la Troița din centru. Aici au vorbit Livia Haidu și Ioan Sabău Ioan. Preoții au oficiat o slujbă de pomenire și au sfințit Troița.

Col.(r) Voicu Șichet a vorbit despre ultimele pregătiri în privința Monumentulul Ostașului necunoscut care va fi amplasat și sfințit la 1 Decembrie.

Apoi asistența s-a deplasat la Monumentul lui Avram Iancu din fața IPJ Satu Mare unde au fost depuse coroane de flori. Aici a luat cuvântul dr. Ioan Corneanu care a spus că nici până în prezent, autoritățile de la București nu au aprobat ca Avram Iancu să fie numit cel mai mare român.

Evenimentul a luat sfârșit la Monumentul lui Dr. Vasile Lucaciu din Parcul Central, unde au fost depuse coroane de flori și preoții au făcut un parastas în memoria celor plecați dintre noi, a victimelor anului 1940. În încheiere toată lumea a cântat ”Doina lui Lucaciu”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 31, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to Ziua Comemorării Victimelor Dictatului de la Viena, marcată prima dată la Satu Mare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.