Inspectoratul Județean de Jandarmi Satu Mare a sărbătorit Centenarul Marii Uniri

Ziua de marţi, 4 septembrie va rămâne în amintirea multor jandarmi ca o zi de neuitat. Inspectoratul de jandarmi Judeţean Satu Mare a fost gazda întrunirii metodice şi de specialitate a preoţilor militari din structurile M.A.I. Întrunirea s-a dorit a fi o lecţie vie de istorie, susţinută în prezenţa cadrelor militare ale unităţii, sub forma unor prezentări succinte ale unor teme conexe Anului Centenar.

Activitatea a debutat în clubul unităţii, protopopului Sătmarului – pr. Ioan Socolan delegatul P.S. Justin – Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, şi a şefilor instituţiilor militare din judeţ a fost susţinută lecţia de istorie.

Despre Alexandru Vaida Voievod – primul premier al României Mari a vorbit pr. dr. Achim Daniel din cadrul I.J.J. Maramureş, fiind secondat de pr. Radu Cotuţiu din cadrul I.J.J. Cluj care a vorbit despre Patriarhul Miron Cristea şi Marea Unire. Tema principală a întâlnirii, ”Biserica şi Armata în Primul Război Mondial” a fost prezentată de către pr. Boroş Ion – din cadrul I.J.J. Braşov.

Activitatea a continuat pe platoul din curtea unităţii unde a fost organizat un ceremonial militar în cadrul căruia jandarmul Hiripi Otto – Lorincz a fost decorat de către preşedintele României – Klaus Werner Iohannis cu medalia Bărbăţie şi Credinţă – cu însemn de pace.

A urmat apoi sfinţirea Drapelului Centenar, care a fost arborat pe catarg în timp ce întreaga asistenţă intona Imnul Naţional al României.

Activitatea s-a încheiat în cursul serii, când la ceasul Vecerniei, la mănăstirea Scărişoara, cea mai vestică mănăstire a României, preoţii militari, împreună cu slujitorii mănăstirii au săvârşit Slujba parastasului pentru toţi eroii neamului românesc.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 5, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.