CJSM lansează proiectul unic în țară ”Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”

Consiliul Județean Satu Mare, în cadrul activităților culturale din acest an organizate pentru a marca Centenarul Marii Uniri, lansează proiectul „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”, proiect selectat și finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu suma de 165.000 de lei. Proiectul a fost prezentat azi într-o conferință de presă la Biblioteca Județeană Satu Mare, la care au participat președintele CJSM, Pataki Csaba, directorul adjunct al Bibliotecii Județene și bibliotecarii din județ. 

Proiectul demarat la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Pataki Csaba, va fi coordonat de Biblioteca Județeană Satu Mare și își propune descoperirea unor fotografii cu valoare documentară, reprezentative pentru județul Satu Mare și pentru cele 65 de unități administrativ-teritoriale, fotografii relevante pentru perioada secolului care s-a scurs de la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Proiectul va coaliza comunitățile județului în jurul ideii centrale, aceea de a contribui cu fotografii din colecțiile personale la realizarea unui proiect de mare anvergură pentru județ.

”Este singurul proiect de acest gen, ideea este una originală la nivel național și tocmai de aceea, cred că, am primit finanțare de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, în condițiile în care rezultatul acestui proiect va mișca mulți oameni, proprietari de poze, unele cu valoare documentară.” sunt cuvintele cu care președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba și-a început discursul astăzi, 5 septembrie în cadrul conferinței de lansare a proiectului ”Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”, conferință ce a avut loc la Biblioteca Județeană, în prezența bibliotecarilor din județ.

Consiliul Județean Satu Mare, în cadrul activităților culturale din acest an organizate pentru a marca Centenarul Marii Uniri, lansează proiectul „Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”, proiect selectat și finanțat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, cu suma de 165.000 de lei. Proiectul demarat la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Pataki Csaba, va fi coordonat de Biblioteca Județeană Satu Mare și își propune descoperirea unor fotografii cu valoare documentară, reprezentative pentru județul Satu Mare și pentru cele 65 de unități administrativ-teritoriale, fotografii relevante pentru perioada secolului care s-a scurs de la făurirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Proiectul va coaliza comunitățile județului în jurul ideii centrale, aceea de a contribui cu fotografii din colecțiile personale la realizarea unui proiect de mare anvergură pentru județ.

Pentru reușita evenimentului, cel mai important rol îl au cetățenii județului care sunt rugați să selecteze fotografii din colecțiile personale pe care să le prezinte reprezentanților primăriilor sau bibliotecarilor din comune și orașe. Cele mai reprezentative vor fi selectate, alături de poveștile lor, și vor putea fi regăsite într-un album fotografic:”Județul Satu Mare. 100 de ani în 100 de imagini”. În prima etapă, fotografiile selectate, vor fi digitalizate și prezentate publicului și prin expoziții foto-documentare la nivelul fiecărei unități administrative în parte, urmând ca o comisie să selecteze 10 fotografii pentru pasul următor. Din totalul de 650 de poze vor fi selectate doar 100 de fotografii menite a face parte din album.

”Am considerat că fotografiile document, acest important tezaur, e pe mâini bune, dacă ajunge la bibliotecă. Vom digitaliza toate pozele care ajung în concurs. Va fi un juriu care va selecta câte 10 poze din fiecare UAT și vom organiza o mini expoziție la nivel local, iar dacă vom primi sprijin de la primării, poate chiar cu toate fotografiile primite. Vom scoate un album cu 100 de poze, despre cum a evoluat județul în 100 de ani. Nu fac apel doar la fotografii profesioniști, mă refer la oricine are în albumul familiei, poate un port tradițional nevăzut vreodată, poate un eveniment de familie legat de un alt eveniment istoric, poate un peisaj care s-a transformat foarte mult în 100 de ani, poate o poză cu un câmp urmată de o poză cu o stradă sau cu o așezare urbană sau rurală ce s-a născut în ultimii 100 de ani, istoria să fie prezentată în poze. Dacă va fi promovat și în mediul online corespunzător, din orice colț al lumii, oricine își va putea da seama ce au făcut sătmărenii și cum au evoluat în ultimul secol. Un album de o calitate deosebită va fi distribuit tuturor bibliotecilor și oricui vine la noi în județ în vizită, cărora le vom putea da ceva care depășește orice barieră lingvistică. Eu consider că vom lăsa ceva în urmă și cred că și peste 100 de ani vor exista biblioteci, chiar dacă ele vor fi semidigitalizate, cartea nu va dispărea niciodată.”a spus Pataki Csaba.

Machetarea, editarea, tipărirea și difuzarea unui album care să conțină cele mai reprezentative fotografii cu valoare documentară pentru județul Satu Mare, cu textele explicative aferente fiecărei fotografii, în limbile română, maghiară, germană și engleză, va aduce proiectului elemente de plus-valoare. Acest proiect este unul inedit și inovativ, având în vedere că la nivelul județului Satu Mare nu s-a materializat, până în acest moment, o astfel de inițiativă.

”Toate pozele care se strâng vor fi prezentate pe site-ul bibliotecii și eu promit, în măsura în care îmi permite programul, că voi merge până în ultimul cătun pentru a participa la lansarea acestui album în săptămâna dedicată. Fiecare primărie poate să își editeze propriul album, iar noi poate chiar vom tipări ediția a II-a, a III-a etc. Să nu lăsăm să se piardă aceste fotografii vechi și le prezentăm lumii și urmașilor noștri. Să tragem un fel de linie, o dare de seamă a celor 100 de ani scurși. O să numim câte un reprezentant pentru fiecare comună, iar lista finală cu responsabili va fi publicată alături de termenele locale. O să îi rugăm pe proprietarii imaginilor să ne cedeze drupturile de autor pentru a putea promova fotografiile în folosul comunității, nu în scop comercial.”este apelul lansat de președintele Consiliului Județean.

Proiectul este în măsură să responsabilizeze și să coalizeze comunitățile județului în jurul ideii centrale, aceea de a contribui la realizarea unui proiect de mare anvergură pentru județ. Proiectul are și o idee profund motivațională pentru membrii comunităților vizate, pentru că, prin gestul lor, vor rămâne în memoria colectivă a generațiilor viitoare. Rezultatul major al proiectului este albumul de fotografii cu valoare documentară, un document unic și inedit, care va deveni un important instrument de lucru pentru autorii care au intenția de a scrie monografii ale comunităților sătmărene, asigurând suportul vizual al textului.

”Acest proiect este o mare provocare pentru noi având în vedere timpul scurs, anvergura și resursa umană de care avem nevoie. Proiectul nostru, având în vedere faptul că are și un puternic imbold motivațional, îl va face mândru pe fiecare membru din comunitate știind că a participat la realizarea acestui album care va fi practic o carte de vizită a județului Satu Mare.

Pe lângă albumul efectiv, un alt rezultat al proiectului este crearea unei baze de date cu fotografiile digitalizate încărcată pe site-ul bibliotecii județene , astfel încât orice scriitor care dorește să scrie o monografie a unei localități va avea o bază de date de fotografii pe care să le includă.” a declarat Paula Horotan, director adjunct al Bibliotecii Județene Satu Mare.

Albumul va fi prezentat în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului desfășurate la Alba Iulia, la care vor participa și delegații sătmărene, iar mai multe exemplare vor ajunge în fiecare unitate administrativ-teritorială, la Biblioteca Națională a României și pentru depozitul legal județean de tipărituri, Administrația prezidențială, Cabinetul Primului Ministru al României, Ministerul Culturii și Identității Naționale, alte ministere, Instituția Prefectului Satu Mare, administrația orașelor și județelor înfrățite cu Satu Mare etc.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 5 septembrie 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.