Artiștii fotografi careieni expun la Satu Mare fotografii cu citate din creația eminesciană

Joi, 6 septembrie, la Galeria de Arte Plastice de la Consiliul Județean Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de fotografii ”Eminescu, fotografii cu citate din creația eminesciană” la împlinirea a 129 de ani de la trecerea în eternitate a poetului și cinci ani de la moartea artistului fotograf Vénig László.

La vernisaj a participat Adrian Ștefănuți, Gergely Csaba, președintele AAP Satu Mare, Tillinger Ștefan, prim-vicepreședinte AAP, Keresztesi Monica, vicepreședinte al AAP, care a fost și moderatorul evenimentului.

Expoziția este organizată cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, Direcției de Cultură și Sport Carei, Fundației Centrul de promovare a turismului Cultural ”Gróf Károlyi” și s-a desfășurat în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Unirii.

Foto Clubul ”Vasile Vénig László” din Carei s-a înființat în octombrie 2012, iar în noiembrie a luat numele regretatului artist fotograf Vasile Vénig László. Clubul este format din pasionați ai artei fotografice. Până în prezent au avut expoziții la Satu Mare, Carei, Baia Mare, Oradea, Zalău, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Craiova, București, Orosháza și Máteszalka (Ungaria) și Veliko Tarnovo (Bulgaria).

Expoziția prezentată la Satu Mare cuprinde 110 fotografii, care surprind o varietate de tematici, toate au un numitor comun: teme și simboluri din creația eminesciană. Citatele la fotografii au fost selectate de membrii clubului careian. Fotografiile expuse aparțin membrilor clubului: Bikfalvi Zsolt, József Fastus, Dragoș Georgescu, dr. Hago Attila Nandor și Adrian Ștefănuți.

În cuvântul său Adrian Ștefănuți a spus că este o expoziție inedită, cu fotografii foarte variate, care au cerut timp de gândire la alegerea citatului potrivit din creația eminesciană. Pentru careieni este o mare bucurie că au venit cu expoziția la Satu Mare. Gergely Csaba, președintele AAP Satu Mare a subliniat bunele relații de colaborare a AAP Satu Mare cu Clubul ”Vasile Vénig László” din Carei. Castelul din Carei a devenit inima culturii sătmărene.

Programul cultural a fost prezentat de elevii de la Palatul Copiilor Satu Mare, pregătiți de profesoara Moga Mariana. Au cântat la pian Lita David, o piesă din Oesten, Grad Daria, o piesă de Mendelsohn, Barla Beata care a interpretat ”Nocturna”  de Chopin. Expoziția poate fi vizitată între 6 septembrie și 3 octombrie 2018.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 6 septembrie 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.