Dr. Stonawski Tamás, un pictor captivat de peisajele sătmărene expune la Primăria Satu Mare

Joi, 13 septembrie, la Galeria de Artă a Primăriei Municipiului Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției de pictură a dr. Stonawski Tamás, artist plastic din Ungaria. Evenimentul a avur loc în organizarea Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, sub patronajul Consiliului Județean Satu Mare, Primăriei Satu Mare și Consiliului Local Satu Mare.

Alături de dr. Stonawski Tamás s-au aflat Gergely Csaba, președintele Artiștilor Plastici Satu Mare, Stefan Tilinger, prim-vicepreședintele Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare și Keresztesi Monica, vicepreședinte al AAP, care a fost și moderatorul evenimentului și care a prezentat un scurt CV al expozantului.

Dr. Stonawski Tamás s-a născut în anul 1970 la Martfü (oraș în districtul Szolnok, județul Jász-Nagykun-Szolnok, Ungaria). În anul 1993 a absolvit Institutul Pedagogic din Nyiregyháza, iar în 1999 Universitatea ELTE, facultatea de fizică. În anul 2009 obține la Debrecen diploma de matematică, iar în 2010 diploma de master la Institutul Pedagogic din Nyiregyháza. În 2016 obține doctoratul la ELTE. Este lectorul Anchetelor Naționale ale profesorilor de Fizică, membru fondator al mai multe asociații. Din 2013 este lectorul Universității din Nyiregyháza.

Atracția sa spre artele plastice datează din perioada școlii. De la vârsta de 20 de ani pictează în ulei. Este captivat de peisajele sătmărene. Din anul 2000 participă la tabere de creație, fiind din 2008 este conducător artistic al acestora. În 2008 a fost numit este membru în gruparea internațională Provinciart cu sediul în România. Participă la expoziții colective la Nyiregyháza, Mátészalka, Debrecen, Budapesta, Carei, Ajak, Csenger, Brașov, Baia Mare, Baia Sprie, etc. A participat și la numeroase expoziții personale.

Gergely Csaba a spus că este o mare plăcere să-l avem în mijlocul nostru pe dr. Stonawski Tamás. El este un om foarte complet: profesor, pictor, poet, a scris trei cărți, este și un mare specialist în viticultură. Se ocupă cu familiarizarea fizicii, apropierea ei de artele plastice. Relațiile pictorilor sătmăreni cu pictorii din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg este foarte bună, în curând sătmărenii vor deschide la Matészalka o expoziție.

În majoritatea operelor sale, pictorul relevă secvențial tonurile vibrante, prin efectul amestecării optice asociate, Depășește spectrul conturului și al liniei, lumina însăși funcționează cu tratamentul de suprafață sculptural și pitoresc pe care îi reprezintă, astfel încât îi dă un efect de strălucire.

Partea muzicală a vernisajului a fost prezentată tot de către autorul expoziției. El a interpretat la pian piese muzicale și improvizații aplaudate de către cei prezenți.

Prof. Carol C.KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 14, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.