La Satu Mare au loc între 20-21 septembrie 2018 „Zilele culturale Poesis” , ediția a 27-a

Dedicată Centenarului României, joi, 20 septembrie, la Centrul Multicultural Poesis a avut loc întâlnirea scriitorilor români și străini, ”Zilele Culturale Poesis”, eveniment ajuns la cea de-a 27-a ediție, sub genericul ”Revistele literare în anul Centenarului”. Organizatori sunt Consiliul Județean Satu Mare și Revista Poesis.

La ora 12:00 a avut loc deschiderea festivă, după ce cu o zi în urmă a fost vizitată Țara Oașului, vizită la care au participat scriitorii chinezi Bei Ta, Chen Taijiu, Wang Guilin, Mei Er, Yang Beicheng și Bin Feng. A mai fost în vizită Jean Poncet și Denisa Crăciun din Franța. În Țara Oașului au fost vizitate Muzeul Țării Oașului, atelierele de pictură Dorel Petrehuș și localitatea Vama. La Apa s-a vizitat Casa memorială dr. Vasile Lucaciu iar la Medieșu Aurit Cuptoarele Dacice, ruinele vechiului Castel și Pălincia Zetea.

Joi, 20 septembrie, la Centrul Multicultural Poesis a avut loc deschiderea oficială, unde moderatori au fost Dumitru Păcuraru și George Vulturescu. Din partea autorităților județene și locale au fost prezenți: președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, viceprimarii Doina Feher și Adrian Albu, precum și parlamentarii sătmăreni Turos Lorand, Octavian Petric și Romeo Nicoară, și directorul Direcției Județene pentru Cultură, Zamfir Danciu.

Dumitru Păcuraru a adresat participanților un cuvânt de salut, subliniind că anul acesta, alături de reprezentanții revistelor literare românești: Hyperion, Bucovina literară, Mișcarea literară, Familia, Arca, Steaua, Nord Literar, Caiete Silvane, Toamna litrară, Revista de filozofie, Acolada, Cronograf, Mărturii Culturale și Sugarut, participă și scriitori străini din Franța și China. ”Cultura este definitorie pentru un popor. Azi se dă o competență internațională pe domeniul culturii. Anul viitor vom comemora 100 de ani de la moartea lui Ady Endre, și publicarea poeziilor lui Lucian Blaga”, a spus Dumitru Păcuraru.

În cuvântul său, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba a spus că ”pâinea ar putea fi mai albă în legătură cu cultura, adică s-ar putea cheltui în acest domeniu bani mai mulți”. Au adresat cuvinte de salut participanților primarul Kereskényi Gábor, care a spus că din acest an revista Poesis dobândește o casă nouă, mult mai mult decât o casă. Viceprimarul Doina Feher a spus că participă cu bucurie la această manifestare, o dată pe an Satu Mare devine capitala culturii românești. Primăria Satu Mare va sprijini în continuare apariția revistei.

Parlamentarii Octavian Petric, Turos Lorand și Romeo Nicoară s-au adresat participanților urând succes lucrărilor. Octavian Petric a urat ședere plăcută invitaților la Satu Mare, invitându-i să guste din produsele tradiționale sătmărene, care toate sunt bio.

Înainte de a-i prezenta pe toți participanții, George Vulturescu a spus că înțelege că UDMR-ul sprijină amplasarea bustului lui Gheorghe Bulgăr. În anii care au trecut, la ”Zilele Culturale Poesis” au fost invitați din 20 de țări. Și reprezentantul chinezilor, venit de peste mări și țări, a salutat adunarea astfel: ”Suntem prietenii culturii românești. În ochii noștri România este o țară plină de ospitalitate” ,și i-a prezentat pe colegii săi.

A luat apoi cuvântul  Jean Poncet, care a vorbit despre publicarea operelor lui Lucian Blaga. Ioan Mureșan s-a bucurat că toți cei prezenți sunt prestigioși. Mircea Florian, care trăiește de mulți ani în Germania, s-a bucurat cu fiecare revedere a orașului natal. Ion Moldovan din Oradea a urat revistei Poesis să devină la fel de prestigioasă ca și revista Familia. Radu Sergiu Ruba de asemenea a mărturisit că revine întotdeauna cu bucurie la Satu Mare. Ultima dată a publicat un roman care a fost tradus în mai multe limbi.

Daniel Săuca din Sălaj, de la ”Caietele Silvane” încearcă să construiască un edificiu cultural. Alexandru Ovidiu Vintilă de la ”Bucovina literară” a spus că Satu Mare este un spațiu luminat de revista ”Poesis”  și s-a apropiat de această revistă prin George Vulturescu. Revista ”Bucovina Literară” va sărbători anul viitor 75 de ani de la apariție. Săluc Horvat, de la ”Nordul Literar”, pe care o consideră o revistă tânără, ne leagă de ”Poesis” o trainică prietenie. Au mai luat cuvântul și alți oaspeți, reprezentanți ai revistelor literare invitate.

Dintre participanții locali au luat cuvântul Robert Laszlo, directorul centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, care publică revista ”Cronograf”. Anul trecut a inițiat susținerea unei conferințe a tuturor revistelor literare din nord-vestul țării.

Aurel Pop a mulțumit pentru invitație, alături de el au fost colaboratorii revistei ”Mărturii culturale”. El a mulțumit Primăriei pentru că finanțează în acest an revista. La editura Citadela anual apar 30-40 de cărți în condiții grafice excelente. La fel și editorul George Terziu care scoate revista ”Cervantes” iar editura pe care o conduce reușește să scoată anual cel mai mare număr de cărți.

Din partea cenaclului literar ”Afirmarea”  a luat cuvântul Ioan Anițaș, care i-a prezentat pe colaboratori. Teodor Curpaș a vorbit despre omul de omenie, de cultură, care este George Vulturescu.

De la ora 17:00  a avut loc inaugurarea noului sediu al revistei ”Poesis”, Casa Ferențiu, de pe Str. Mircea cel Bătrân nr. 8. Aici a avut loc Podium poetic, au fost citite din creațiile poeților, lecturi publice, prezentări de cărți și reviste literare. Vineri, 21 septembrie activitatea literară va continua, vor fi prezentate cărți și reviste literare. Editura Jaques Andre din Franța va lansa cartea lui George Vulturescu ”Pietrele Nordului/Les pierres de Nord”, traducerea și prezentare aparține lui Jean Poncet.

Sâmbătă, 22 septembrie, în cadrul Toamnei culturale va avea loc evenimentul ”Scriitori la Castelul Károlyi” și o vizită la casa memorială Ady Endre.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 20 septembrie 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.