Simpozionul ”Democrație, demnitate și diplomație în făurirea României Mari. 1848-1920

Recent înființata Asociație ”Uniți pentru Satu Mare” a organizat vineri, 21 septembrie, cu începere de la ora 15.00, în Sala de spectacole a Teatrului de Nord din Satu Mare, un simpozion la care au fost invitați oaspeți de seamă. prof. universitar dr. Ioan Bolovan, prorectorul universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, dr. Viorel Ciubotă, istoric, și actorul, regizorul de teatru Dan Puric.

Pentru început Corul ”Medieșana” din Medieșu Aurit a interpretat Imnul de stat al României, după care episcopul vicar PS Timotei Sătmăreanul a rostit o cuvântare pe marginea rolului jucat de biserică și Unirea din 1918. El a adus aminte de Basarab Întemeietorul, cel care a întemeiat biserici, de Mihai Viteazul de numele căruia se leagă prima unire a țărilor române. Apoi a amintit de Alexandru Ioan Cuza, cel care a făurit Unirea Moldovei cu Țara Românească. În condițiile de la sfârșitul Primului Război Mondial s-au creat condiții favorabile Unirii. De atunci și până astăzi fiecare liturghie pomenește ostașii români care s-au jertfit pentru unire. ”Acum Dumnezeu, la 100 de ani de la Unire, ne învață să avem curajul să-I mărturisim pe Iisus Hristos. Să știm să convertim timpul în veșnicie”, a spus episcopul vicar Timotei Sătmăreanul.

Părintele protopop Dumitru Roman a rostit o binecuvântare și a vorbit despre o serie de considerente istorice. A amintit numele lui Petru Bran, cel care a înființat prima catedră de limbă și literatură română la Satu Mare. Istoria noastră a fost scrisă cu jertfe și cu sânge. La 1918, printre cei care au dat citire actului de Unire se află episcopul Iuliu Hosu. La 3-15 mai 1848, la adunarea de la Blaj, românii au cerut unirea cu Țara Românească și Moldova. Unirea din 1918 nu a fost în zadar.

Avocatul Dan Mihai Șuta, care a fost moderatorul evenimentului, a spus că în Anul Centenar Asociația ”Uniți pentru Satu Mare” sărbătorește această unire pentru prima dată. De la anul 1601, 1859, corifei școlii Ardelene, dr. Vasile Lucaciu, Iuliu Maniu, Iuliu Hosu și alții au făcut totul pentru ca în sfârșit, la 1918 Unirea să se înfăptuiască. 1918 este un apogeu al poporului român. A urmat o perioadă interbelică plină cu realizări economice importante. Azi în schimb avem în țară probleme, depopularea, ștergerea tradițiilor poporului. Asociația și-a fixat drept scop cultivarea sentimentului național pentru refacerea din nou a poporului, revenirea la vechile tradiții.

Corul ”Medieșana” din Medieșu Aurit, format din 24 de membri, va sărbători anul viitor 25 de ani de la înființare, așa cum a spus dirijorul Ioan Petrovici. A vorbit despre activitatea corului care a interpretat cântece patriotice, după care dr. Viorel Ciubotă a căutat să răspundă la întrebarea ”Ce contribuție au avut românii sătmăreni la actul de la 1 Decembrie 1918?”. A arătat ce a reprezentat județul Satu Mare, atunci în 1918. Era un județ mare de 6.300 kilometri pătrați, cu o populație de 361.000 locuitori. Românii au format majoritatea locuitorilor. Trianonul a făcut dreptate. Românii s-au organizat în Consilii naționale și au înființat Gărzi naționale pentru păstrarea ordinii.

La Satu Mare s-a format alături de cele 86 de Consilii Naționale în toată Transilvania. O realizare remarcabilă a românilor a fost ruperea de Episcopia de Hajdudorog, care ar fi fost un mijloc de deznaționalizare a poporului român. La 18 noiembrie la Carei s-a format un vicariat Român Greco-Catolic. La 21 noiembrie 1918 la Valea Vinului s-a eliberat primul credențional cu care au fost dotați cei trimiși la Alba Iulia. Din județul Satu Mare au fost prezenți la Alba Iulia 117 delegați. 50 de români l-au așteptat pe regele Fedinand la Carei.

Profesorul universitar dr. Ioan Bolovan a dat citire intervenției sale cu titlul ”Democrație, demnitate și diplomație în făurirea României Mari (1848-1920)”. Vorbitorul a subliniat că expunerea sa are la bază trei teme: democrația, demnitatea și diplomația. A vorbit despre evenimentele anului revoluționar 1848 când au fost elaborate programe suficient de democratice. La 3-15 mai s-a cerut unirea cu țara, la fel și la adunarea din septembrie 1848. În anul 1859 s-a realizat unirea Moldovei cu Țara Românească. Scriitorul Aaron Florian este primul istoric care a scris în trei volume istoria lui Mihai Viteazul redând contemporanilor figura marelui voievod. Românii l-au ales în unanimitate pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor, atunci au fost consultați și oamenii simpli, țăranii. Românii au depus un efort mare pentru a determina marile puteri ale vremii să recunoască dubla alegere. Alte date istorice asupra cărora s-a oprit dr. Ioan Bolovan au fost 1866, 1877 și 1881.

La 11-24 aprilie 1917 a avut loc Adunarea de la Darnița, unde s-a elaborat un memoriu care a fost transmis marilor puteri. S-a cerut autodeterminarea românilor, prevestind cele 14 puncte propuse de președintele SUA, Woodrow Wilson. La 27 martie s-a proclamat Unirea Basarabiei cu România, în condițiile în care se pregătea semnarea tratatului înrobitor de la Buftea-București. Armata română a trecut Prutul luând sub protecție populația și bunurile materiale. La 15-28 noiembrie a fost adoptată declarația de Unire a Bucovinei cu România. La Alba Iulia au vorbit reprezentanții bisericii, Miron Cristea, viitorul patriarh și episcopul Iuliu Hosu.

După o pauză a avut cuvântul actorul Dan Puric, care a stat de vorbă cu spectatorii, în stilul lui caracteristic, împărtășind o serie de concluzii și considerente legate de Marea Unire de la 1918.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 21 septembrie 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.