Bateria din Bagdad a precedat cu mii de ani inventarea electricității

La Muzeul din Bagdad se păstrează un vas de ceramică de vreo 6000 de ani vechime. Este surprinzător faptul că vasul conține doi electrozi generatori de energie electrică. Vasul a fost descoperit în urma săpăturilor arheologice din 1938, făcute de arheologul Wilhelm König. În conștiința tuturor Alessandro Volta continuă să fie acreditat cu inventarea bateriei electrice la anul 1800.

În secolul I înainte de Hristos, locuitorii viitorului oraș al celor ”O mie și una de nopți” beneficiau de iluminat, prin intermediul unor lamele metalice, care putea face concurență bateriilor electrice. Mai târziu cercetătorii au dorit să verifice ei înșiși veridicitatea bateriei din Bagdad. Trebuie să așteptăm nașterea formală a electrochimiei pentru ca, prin mâinile lui Luigi Galvani și Alessandro Volta, bănuielile omului antic să devină o disciplină autentică. Galvani a avut următoarea descoperire: curentul electric era capabil să stimuleze mișcările mușchilor picioarelor unei broaște după disecție. Volta a demonstrat că fenomenul se datora perechii metalice Fe-Cu folosite de Galvani în experimentul său.

În templul egiptean din Denderah, ridicat de faraonul Keops, 2638-2613 înainte de Hristos, existau reprezentări ale unor becuri electrice. Este puțin probabil că în vremea aceea s-a utilizat becul, deoarece nu s-a găsit nicio altă probă care să fie legată de electricitate.

Numeroase documente foarte vechi vorbesc despre obiecte incandescente. Sfântul Augustin spunea că în Egipt și în Antiohia un lampadar a stat aprins mai mult de 500 de ani. În ”Istoria animalelor” lui Claudius Elianus, se demonstrează că romanii au dezvoltat izolatori pentru a evita descărcările de electricitate ale peștilor. Dacă cineva cu mâinile unse cu rășină de sulf atingea peștele-torpilă, evita durerea pe care o produce atingerea peștelui respectiv.

Fără îndoială, bateria din Bagdad a precedat cu mii de ani inventarea electricității.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 27 septembrie 2018. Filed under Curiozități. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.