S-a reconstituit prima bibliotecă românească din Satu Mare, înfiinţată de Petru Bran

Sub semnul Centenarului, vineri, 28 septembrie, Centrul Multicultural Poesis a inaugurat reconstituirea primei biblioteci româneşti din Satu Mare. Înfiinţată de Petru Bran, primul profesor de limba şi literatura română din Satu Mare, Biblioteca Petru Bran s-a deschis cu expoziția de grafică ”Nichita Azi” a maestrului Mircia Dumitrescu, membru al Academiei Române, care a făcut grafica pentru sute şi sute de cărţi ale scriitorilor români, prezent și el la eveniment.

Casa Ferențiu, deschisă ieri pentru public, găzduiește biblioteca Petru Bran, o bibliotecă marcată de certurile din interiorul comunităţii greco-catolice, mutată de la Liceul Regesc în casa avocatului Alexandru Ferenţiu, fapt ce se întâmpla la 21 aprilie 1869. În aceeaşi casă a avocatului a funcţionat şi primul cerc de lectură în limba română, având 40 de tineri. Munca profesorului Bran a fost continuată de dr. Vasile Lucaciu, acesta preluând postul de profesor de limba şi literatura română la Liceul Regesc.

”Familia Păcurar, fac multe, dar nu pentru ei, ci pentru comunitate. Familia Poesis este o echipă care de multe ori nu se uită la timp sau la bani și dau dovadă de răbdare și perseverență pentru fiecare proiect în parte. Pentru aceasta merită tot respectul nostru. Noi, aleșii, suntem trecători prin viață, și fie că avem realizări sau nu, nu suntem aproape de sufletele oamenilor, însă vă doresc vouă familiei Păcuraru, urmași care peste ani de zile să vă facă o astfel de casă, o astfel de expoziție și cred că asta ne va mulțumi pe toți. Eu propun ca acestor oamenii, peste ani, să li se recunoască meritele. Ferențiu nu este recunoscut pentru faptul că fost primar, ci pentru că a sprijinit cultura. Încercăm și noi muritorii de rând să o facem și astăzi cu mijloacele pe care le avem și chiar dacă este mult mai puțin suflet și logică subiectivă, totul este ca și parchetul asta, fiecare bucățică are limite, dar puși unii lângă altul arată bine și este un tot unitar”, a declarat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba.

În cadrul evenimentului au fost prezentate cărţi originale, ziare, reviste din prima jumătate a secolului al XIX-lea, care circulau în vremea prof. Petru Bran, precum şi o serie de documente originale aparţinând dr. Vasile Lucaciu. Seria exponatelor este continuată cu cărţi şi ziare, trecând prin perioada Primului Război Mondial, perioada interbelică, până în anul 1947.

La evenimentul susţinut de Consiliul Judeţean Satu Mare, Primăria Satu Mare, Centrul Multicultural Poesis şi alte asociaţii culturale participă Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, criticul literar Mircea Martin, scriitorii Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu, Nora Iuga, scriitori sătmăreni, artişti plastici, oficialităţi, iubitori de cultură. Manifestările culturale dedicate Centenarului vor continua sâmbătă cu un program complex, sub genericul 10×10 NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, susţinut de EuroCulturArt, în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii, Ministerul Culturii, Centrul Multicultural Poesis.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 29, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.