Expoziţia artistului Ilie Tudorel „Comorile României” la Satu Mare până în 24 octombrie

Expoziţia de artă fotografică „Comorile României” este o expoziţie-eveniment dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi Anului European al Patrimoniului Cultural, care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România.

Miercuri, 3 octombrie 2018, de la orele 14.00, la Muzeul Județean, Secția de Artă, a avut loc vernisajul expoziției la care au participat Liuba Horvat din partea muzeului sătmărean, primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma și Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Direcției de Cultură Sport al Municipiului Carei.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de Liuba Horvat, după care primarul Ovidiu Duma a prezentat date despre viața și activitatea artistului fotograf Ilie Tudorel.

Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, până în prezent expoziţia fiind expusă în regiunile Banat, Bucovina, Crişana, Maramureş, Moldova, Oltenia şi Transilvania în muzee şi alte instituţii de cultură. În nord-vestul României expoziţia este expusă în perioada 3 – 24 octombrie 2018 la Muzeul Judeţean Satu Mare, Secţia Artă. Partea artistică a vernisajului a fost prezentată de membrii Ansamblului folcloric ”Cetatea Ardudului”, care au prezentat un frumos program.

Obiectivul expoziţiei este ca în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918 să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil şi natural ale României.

Uniunea Europeană încurajează iniţiativele prin care cetăţenii să se implice în ampla cunoaştere a patrimoniului cultural şi de aceea anul 2018 a fost declarat Anul European al Patrimoniului Cultural, prilej cu care se va consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu cultural european comun, desigur cu respectarea diversitaţii culturale şi elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte.

Expoziţia de fotografie „Comorile României”, realizată de artistul fotograf Ilie Tudorel, prezintă în cele peste 70 de lucrări de artă fotografică – unele de mari dimensiuni- cele mai valoroase locaţii, monumente sau sit-uri arheologice (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO): fortăreţe dacice din Munţii Oraştiei, biserici de lemn din Maramureş, biserici pictate din nordul Moldovei, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, centrul istoric al oraşului Sighişoara şi Manăstirea Hurez. Patrimoniul natural este deasemenea prezent: Delta Dunării, pădurile de fag din Carpaţi (Strâmbu-Baiuţ şi Groşii Ţibleşului).

Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini despre tradiţii şi meşteşuguri tradiţionale româneşti aflate pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt: colindatul de ceată bărbătească, doina, tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu, jocul fecioresc din România, tehnicile de ţesere a scoarţelor româneşti tradiţionale, ritualul căluşului, practicile culturale asociate zilei de 1 Martie.

Expoziţia este completată de imagini ale bisericilor bizantine şi post-bizantine de la Curtea de Argeş, bisericii de la Densuş, Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, oraşul istoric Alba Iulia, centrul istoric al oraşului Sibiu, culele din Valahia Mică (Oltenia), Masivele Retezat şi Rodnei și altele.

Patrimoniul cultural al României este o bogăţie care venind din străbuni şi străbătând veacurile este o parte integrantă a identităţii naţionale dar are şi o valoare universală. Se cuvine deci să-l cunoaştem, să-l păstrăm, să-l punem în valoare şi să-l transmitem generaţiilor viitoare!

Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.

Artistul a fost prezent în 90 de expoziţii de arta fotografică, din care 41 de expoziţii personale şi 49 expoziţii de grup în diverse aşezaminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Aceasta intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară şi din strainătate precum şi în presa on-line. În anul 2015 a primit „Premiul de Excelenţă” acordat de revista „Gazeta de Maramureş”.

Fotografiile sale au fost publicate în albumele de arta fotografică „Stilul de viaţa european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultura „Familia Română”, „Cetatea Literară”, „Porţile Nordului”, revista internaţionala de turism „BeTUI” şi saptamanalul „Zi de Zi– Oradea & Bihor”, albumul turistic Carei precum şi în numeroase carţi.

Începând din anul 2011 a desfaşurat o intensă activitate în mediul on-line, unde a înfiinţat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide, ce are ca scop promovarea zonei Maramureşului prin videoclipuri. În prezent canalul video de pe youtube are peste 507.000 de vizualizări din întreaga lume.

Din 2013 a înfiinţat blogul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură şi promovarea României, Transilvaniei şi Maramureşului în lume. Fotografiile prezentate au o calitate deosebită (HD) şi subiectele conţin un înalt nivel de informaţie. Blogul de fotografie are peste 230 de albume foto şi o activitate intensă, având peste 147.000 de accesari de pe toate continentele. Tot din anul 2013 şi-a intensificat activitatea în domeniul artei fotografice. A susţinut mai multe stagii de pregătire fotografică în domeniul fotografiei de arhitectură şi în domeniul fotografiei de natură şi peisaj la Academia Photo Romania. A participat la 3 tabere de creaţie în domeniul artei fotografice („Fotoetnografica” Ediţia a XII-a şi Ediţia a XIII-a şi tabăra internaţională „EuroPhotoCamp-2014”).

În prezent lucrează la proiectele personale de artă fotografică pe care le-a iniţiat: – Proiectul fotografic „Momente Astrale”- expoziţie itinerantă;
– Proiectul fotografic „Viaţa în Transilvania de Nord”- expoziţie itinerantă;
– Proiectul „Simboluri Astrale în arhitectura şi arta tradiţională maramureşană” si proiectul „Semnele Ceriului”-expoziţii itinerante;
– Proiectele „Comorile României ” şi „Zestrea Vie Românească ”-expo.

De asemenea a iniţiat şi continua proiectele internaţionale de artă fotografică:
– Proiectul „Maramureş – Oameni şi Locuri” – expoziţie internațională itinerantă;
– Proiectul „EuroPhotoCamp” – organizare tabere internațională de artă fotografică.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 3, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.