„Neînțelegerea” de Albert Camus, sâmbătă la Teatrul de Nord

Secția română a Teatrului de Nord vă invită sâmbătă 11 mai, ora 21.00, în Sala Mare la spectacolul NEÎNŢELEGEREA de Albert Camus. Regia îi aparține lui Cristian Ioan, scenografia Klarei Labancz. Distribuţia îi cuprinde pe Dorina Nemeş, Raluca Mara, Adriana Vaida, Ciprian Vultur, Stelian Roşian. Spectacolul este cu publicul pe scenă, iar preţul biletelor este de 12 lei.

DSC_0518

Acum 60 de ani, un mare scriitor francez (care ar fi împlinit acum 100 de ani) a scris una dintre cele mai triste, ciudate şi năucitoare piese de teatru. Scriitorul s-a numit Albert Camus iar numele piesei este „Neînţelegerea”. Povestea se apropie foarte mult de ceea ce astăzi apare inscripţionat tot mai des pe ecranele televizoarelor înaintea unor filme, când ni se anunţă că vom vedea un ”thriller” – dar nu intenţionez să o spun aici pentru a nu strica surpriza spectatorilor.

Sigur este că a fost inspirată după o istorie reală petrecută la începutul secolului trecut în Bohemia cea umedă şi întunecoasă – o provincie cehă foarte apropiată de Germania – într-un orăşel pictat parcă de Hieronymus Bosch. Dacă nu m-aş feri de comparaţii nepotrivite aş spune că tema acestui text, prin întrebările existenţiale pe care le propune, prin căutarea disperată a divinităţii şi rostului omului pe lume, se apropie de marile tragedii umane descrise de Shakespeare în „Hamlet” sau Goethe în „Faust”.

Împreună cu o echipă de actori foarte înzestraţi – Dorina Nemeş, Adriana Vaida, Raluca Mara, Ciprian Vultur şi Stelian Roşian – într-un decor de castel gotic imaginat de Klara Labancz şi pe acordurile melodiei „Avant de mourir” a lui Georges Boulanger interpretată de maestrul Rudolf Fatyol – vă invităm să participaţi la această aventură artistică pe care noi, realizatorii ei, o iubim foarte mult şi o considerăm deosebit de importantă pentru peisajul teatral actual. (Cristian Ioan)

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 8, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.