La Muzeul de Artă s-a deschis expoziția ”Apropieri coloristice”, a pictorului Kovács Emil Lajos      

Marți, 9 octombrie 2018, la Secția de Artă a Muzeului Județean Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției ”Apropieri coloristice”, a artistului plastic Kovács Emil Lajos.

Kovács Emil Lajos este absolven al Universității de Litere din Baia Bare, Secția de Artă. A început activitatea expozițională la Satu Mare în anul 1996. Din acest moment a participat la numeroase expoziții naționale și internaționale, culminând cu expoziția de la Palatul European din Bruxelles, din anul 2017.

La vernisaj au vorbit Robert Laszlo, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și criticul de artă Kereskényi Sándor. Kovács Emil Lajos este un vechi colaborator al CJCPCT Satu Mare. Despre pictura lui putem spune că este apreciată pretutindeni, iar unde expune,  Kovács Emil Lajos promovează în cea mai mare parte peisaje locale.

Criticul de artă Kereskényi Sándor a spus că el privește munca artistului din trei puncte de vedere. În primul rând, artistul este un imitator, în a doilea devine creator cu rol cultivator și în al treilea rând  își face apariția creatorul care crede în Dumnezeu.

Reprezentantul Școlii de pictură băimărene a vorbit despre expoziție ca despre una de excepție. Kovács Emil Lajos adună o serie de lucrări realizate în ultimii ani. Kovács Emil Lajos creează mult la Baia Sprie, unde joacă un rol important printre pictori. A organizat aici și o tabără de creație. Merită să fie enumerat printre cei mai mari pictori.

Kovács Emil Lajos  s-a născut la 4 iulie 1967 în Satu Mare. Aici a terminat Școala de Arte în 1985 la clasa de pictură, iar profesor i-a fost Paul Liviu. În anul 2011 a terminat secția de Artă a Universității de Nord din Baia Mare. Aici i-au fost profesori Nicolae Suciu, Anghel Negrean și Kovács Bertalan.

Lucrările lui Kovács Emil Lajos merită toate laudele. Artistul se joacă cu lumina. Portretele sale sunt expresive și trădează o cunoaștere exactă a oamenilor, a trăsăturilor lor caracteristice. Pictează numeroase biserici din Satu Mare într-un stil inconfundabil.

Carol Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 9, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.