Salonul Revistelor de Cultură Nord-Transilvane, Zilele Revistei Cronograf, la Carei

Vineri, 19 octombrie 2018, la castelul Károlyi din Carei a avut loc deschiderea oficială a Salonului Revistelor de Cultură Nord-Transilvane – Zilele revistei Cronograf, eveniment organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare, în parteneriat cu Asociaţia Scriitorilor de Nord-Vest şi Cenaclul Cronograf.

Cuvântul de salut a fost rostit de către directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo. ”În ciuda unor vremuri nu prea bune, ținem acest eveniment, ajuns la ediția a III-a. Un lucru este cert, trebuie să ne recâștigăm locul în cetate”, a spus Robert Laszlo.

Directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu a salutat manifestarea, care odată cu această ediție a devenit internațională prin prezența unei delegații ucrainene. El a salutat revista ”Cronograf” și și-a exprimat speranța ca oaspeții se vor simți bine la Satu Mare, iar organizatorii îi vor duce în cele trei zone etnografice ale județului.

Dr. Felician Pop a comunicat programul zilei și a dat cuvântul mai departe invitaților. A vorbit apoi Teodor Ardelean de la Biblioteca din Baia Mare. El a spus că aceste întâlniri au darul a ne evalua unul pe altul. ”Dacă vorbim despre Școala Ardeleană atunci înțelegem mai bine că este un curent latinist și ceva mai mult. De trei decenii România nu este în stare să elaboreze un program de țară. La această întâlnire avem bucuria de a vorbi despre tot și toate”, a spus dr. Teodor Ardelean. A vorbit apoi despre realizările personale, despre Biblioteca Județeană Baia Mare, care este un edificiu al culturii. Se consideră un om fericit fiindcă a reușit să facă tot ce a putut să facă. A vorbit despre revista ”Biblioteca Septentrională” și ”Familia Română” și a vorbit despre fondurile puține alocate culturii, nu avem alocată nici măcar ”rația de întreținere”, a spus vorbitorul.

Ambasadorul cultural George Călin a spus că intenționează să țină trează preocuparea pentru cultură. ”Prea puțini politicieni duc mâna la inimă la Imnul Național, o duc mai degrabă la buzunar”, a spus vorbitorul. Acesta a scos 10 volume cu personalitățile ialomițene, care au făcut ceva pentru acest județ, iar în Anul Centenar continuă legăturile bune cu Basarabia.

Ambasadorul George Călin a înmânat câteva diplome și medalii, din Satu Mare Mariei Țiproc, poetei Dana Cristea, Loredanei Știrbu și lui Felician Pop. prin reunirea tuturor forțelor se poate face cultură în țara aceasta.

Invitații din Bistrița au vorbit despre Monografia Palatului Culturii din Bistrița, la care Guvernul nu contribuie cu bani. ”Important este să ne facem cunoscuți de alții, toată lumea spune că nu se mai citește când se știe că lumea citește”, a spus Maria Blaga din Bistrița.

Daniela Florea din Alba Iulia a vorbit despre comemorarea lui Lucian Blaga, revista ”România literară” și ”Discobolul”, care apare din 1990 și îi sprijină pe cei care fac primii pași în cultură.

Nicolae Băciuț din Târgu Mureș a spus că nu dispun de sprijinul partidelor sau de finanțare de undeva. Această întâlnire contribuie la stabilirea legăturilor, noi ne facem cunoscuți, nu așteptăm ca cineva să ne cunoască, a spus vorbitorul. Am stabilit legături inclusiv cu românii din Canada. Se angajează să ducă la Alba Iulie de 1 Decembrie 100 de cărți care tratează problema Unirii. Vorbitorul s-a mai referit la sărbătorirea Limbii române pe care a făcut-o la Roma, lângă Columna lui Traian.

Oaspeții din Transcarpatia, traducerea în română fiind făcută de Liuba Horvat, au spus că avem foarte multe elemente în comun, facem parte din aceeași regiune. Președintele Uniunii Scriitorilor din Transcarpatia a spus că oamenii de cultură ucraineni vreau să-i cunoască pe oamenii de cultură români și i-a invitat la manifestările culturale pe oamenii de cultură români.

George Terziu a vorbit ca director al Editurii Inspirescu și editor al revistei internaționale de cultură ”Cervantes”. Nu primește fonduri de niciunde, se descurcă pe cont propriu. El este în faza în care nu-l mai interesează literatura oricui, este selectiv. El îndeamnă lumea să vină la el, pentru că împreună pot face lucruri bune.

Într-o altă fază a reuniunii, au citit poezii Cornel Burcea, care a recitat două fabule, din cele 200 din opera lui Vasile Militaru. A citit poezie Gheorghe Cormoș, Dana Criste, epigrame Ioan Tipu Sălăjanu, George Călin, Florin Leșcău.

 

 

 

 

 

 

După amiază, evenimentele au continuat la Satu Mare, la restaurantul ”Miorița”. Aici au luat cuvântul dr. Felician Pop, Laszlo Alexandru, care este cadru universitar la Cluj-Napoca. Aici tema discuțiilor s-a axat pe o dezbatere cu tema ”Autorul și Opera, Contaminarea biografică”. Laszlo Alexandru a pus problema responsabilității scriitorului. În trecut se fugea de responsabilitate. Au fost unii care au consemnat realitatea și au avut de suferit, alții au rămas complici. S-am vorbit despr marii gânditori și creatori ai umanității: Dante Alighieri și Marcel Proust. S-a ajuns la concluzia ca scriitorul să nu rămână pasiv la cele ce se întâmplă în societate. La noi în țară, nici după trei decenii, problemele nu au fost lămurite. Neutralitatea nu este în niciun caz o virtute. Trebuie să ne asumăm și riscurile.Au mai luat cuvântul Felician Pop, George Terziu, care a vorbit despre cele două repere ale scriitorului, etica și morala.

Au mai luat cuvântul George Călin, Mihai Sas, Gheorghe Cormoș, Livia Mărcan, care a spus că nu tot ce s-a făcut în comunism a fost rău, Marius Preda, Nicolae Zegrean, Nicolae Bociuț. Din partea oaspeților s-a opinat că fiecare scriitor este scriitorul epocii în care trăiește. Au fost mulți scriitori care au scris realitatea și au avut de suferit represiunea regimului.

Sâmbătă, 13 octombrie, la ora 10.00, cei prezenți la evenimentele de vineri de la Carei și Satu Mare vor lua parte la o excursie în Țara Oașului.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 13, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.