Scriitori din nord-vestul Transilvaniei alături de oaspeții lor au vizitat Țara Oașului

Cea de-a doua zi a Salonului Revistelor de Cultură Nord-Transilvane și Zilele Revistei ”Cronograf” a cuprins o excursie în Țara Oașului. Cu autobuzul, într-o frumoasă zi de toamnă, am parcurs drumul până în Negrești-Oaș. Aici, pe Dealul Abrămești, am participat la manifestarea tradițională ”Coborâtu’ oilor de la munte”, prilej de bucurie pentru comunitatea locală.

”Coborâtu’ oilor de la munte” a fost inițiat de Ștefan Bodii și este organizat în colaborare cu primăria și Consiliul Județean Satu Mare, Grupul de Acțiune Locală Țara Oașului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, Asociația Crescătorilor de ovine și caprine Ovim-Nord din județul Satu Mare.

Următorul moment l-a constituit vizitarea locuinței artistului plastic Dorel Petreuș, care și-a transformat locuința într-o adevărată expoziție. Oaspeții i-au admirat cele mai noi creații artistice.

A urmat vizita la Muzeul în aer liber al Țării Oașului, situat într-un spațiu deosebit de pitoresc. Aici am admirat instalațiile tradiționale acționate de apă, moara, vâltoarea, pălincia și altele. Muzeul în aer liber al Țării Oașului reproduce satul oșenesc de odinioară.

A fost vizitată biserica din Lechința, datând din secolul al XVII-lea. Casele și gospodăriile vizitate sunt reprezentative pentru Țara Oașului, fiind strămutate din satele din zonă. A fost vizitat și atelierul de olărit, unde artistul popular Istvánfi Géza a demonstrat curioșilor cum se lucrează cu argila.

Revenind la Satu Mare, am trecut prin Boinești și am vizitat ruinele castelului de aici. Este un loc încărcat cu o energie deosebită, care cu 100 de ani în urmă, atrăgea lumea din tot Imperiu austro-ungar.

Călugărul Pásztory Árkád (1844-1916) a construit un adevărat falanster la Boinești. A cumpărat pământ și a pus să se construiască stabilimentul pentru nevoiași. Călugărul cu puteri miraculoase a decedat la 22 februarie 1916. și a fost înmormântat la Nyíregyháza. Locul este încărcat cu o uriașă energie. În anul 1988 conacul a fost demolat cu buldozerele, mai ales partea care cădea pe teritoriul comunei Bixad. Înainte de moarte, călugărul a rostit un blestem, potrivit căruia toți care au dus lucruri din clădire să moară în condiții suspecte.

Vizita în Țara Oașului a fost de un real folos, mai ales pentru cei care au fost pentru prima oară aici.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 13, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.