”Pe-al nostru steag e scris Unire”. Simpozion și sfințirea catargului cu tricolor, la Tătărești

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri este o datorie sfântă pentru noi toți, a acelor care avem fericita ocazie să aniversăm un secol de România Mare, unită, independentă și suverană. Ca veche vatră de trăire și simțire românească, Tătăreștiul nu putea lipsi dintre comunitățile din județul Satu Mare și din întreaga țară, care omagiază prin diverse manifestări marele eveniment din istoria noastră.

Asociația ”Fiii Satului Tătărești”, Parohia Ortodoxă ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Tătărești și Asociația Civică Tempora, au organizat duminică, 21 octombrie 2018, de ziua cuviosului Ilarion cel Mare, un eveniment cultural-patriotic, de cinstire a memoriei celor pe a căror jertfă s-a clădit România de astăzi.

Tătăreștiul și-a dat pentru România Unită obolul, prin multe vieți ale fiilor săi căzuți pe câmpurile de luptă ale celor două războaie mondiale. În împrejurimile Tătăreștiului și-au pierdut viața 28 de ostași ai Armatei Române și șase localnici, uciși de nemți pentru că au sprijinit armata română.

Duminică, 21 octombrie, la Biserica din Tătărești, a fost oficiată o slujbă de către protopopul Ioan Socolan și parohul local părintele Florin Libotean. S-a ridicat un parastas și s-a ținut un simpozion istoric.

Moderatorul evenimentului a fost col. (r) Voicu Șichet, care i-a salutat cu multă căldură pe oaspeții acestui eveniment: Cecilia Marinescu, directorul de cabinet al Instituției Prefectului Județul Satu Mare, dr. Radu Roca, subsecretar de stat al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Zamfir Danciu, directorul Direcției de Județene pentru Cultură a Județului Satu Mare, Zamfir Danciu, dr. Viorel Cibotă, dr. Viorel Câmpean de la Biblioteca Județeană Satu Mare și profesorul de istorie Marius Horșia de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare.

După cuvântul oaspeților, col. (r) Voicu Șichet a prezentat un material prin care a atras atenția asupra contribuției cu sânge a românilor din Tătărești, care au luptat în armata împăratului, luând parte la un război care nu era al lor. După război s-a pus problema Unirii, iar ”Treceți batalioane române Carpații” a fost deviza.

Dr. Viorel Ciubotă a mărturisit că a venit cu plăcere la Tătărești. Localitatea este foarte veche. Era pomenită la 1411 sub numele ”Posesion Valahis Resthelek”. În 1635 Tătăreștiul era sediul voievodatului condus de Simion. Vorbitorul a amintit de numele a numeroși locuitori păstrate în documente și care se regăsesc și astăzi.

Profesorul Marius Horșia  a vorbit despre evenimentele și momentele politice premergătoare Marii Uniri. A vorbit despre vitejia soldaților români de la Mărăști, Mărășești și Oituz. Marile puteri au fost nevoite să recunoască voința poporului.

Dr. Viorel Câmpean a vorbit despre familia Erdeli, vechi locuitori ai satului, despre dr. Ioan Erdeli și dr. Traian Erdeli și familiile lor care au făcut mare cinste satului lor.

În partea finală a evenimentului a urmat sfințirea drapelului tricolor și înălțarea lui pe catargul situat în curtea bisericii. Catargul cu steagul tricolor amintește posterității cinstirea pe care fiii de azi ai satului îi cinstesc pe cei care s-au jertfit pentru ca noi astăzi să avem o Românie Unită.

Prof. Carol C. KOKA 

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 21, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.