La Biblioteca Județeană a fost lansată cartea Corneliei Erdös (O`Coris) ”Drumul speranței (cuvântul salvator)

Vineri, 26 octombrie, la Bibioteca Județeană Satu Mare a avut loc lansarea cărții poetei O`Coris ”Drumul speranței (cuvântul salvator), Editura Citadela, Satu Mare, 2018. Într-o atmosferă familială lansarea s-a bucurat de un succes real din partea auditorului. Moderatoarea evenimentului literar a fost directoarea adjunctă a Bibliotecii Județene Satu Mare, Paula Horotan.

Pentru început, Paula Horotan a explicat pe îndelete faptul că autoarea care semnează O`Coris este numele Corneliei Erdös, iar o vreme destul de îndelungată, i-a fost colegă la Biblioteca Județeană. A povestit date din biografia autoarei, plecată prea devreme, în anul 2008.

Cornelia Erdös s-a născut la 17 martie 1953 în comuna Cetate din județul Dolj. În 1954 s-a mutat cu părinții în Valea Jiului, unde a absolvit Liceul din Petroșani. A activat la Casa de Cultură din oraș, ca actriță amatoare. În 1977 și-a urmat soțul la Satu Mare, unde a lucrat ca și referent literar la Teatrul de Nord până în 1981.

Între 1982-1984 a fost bibliotecară la Biblioteca Comerțului. Din 1985 până în 1990 a fost bibliotecară la Întreprinderea 23 August, azi Electrolux. Din 1992 până în anul 2000 și-a desfășurat activitatea la Biblioteca Județeană Satu Mare. S-a stins din viață după o lungă și grea boală necruțătoare în 22 august 2008.

A început să scrie poezii prin anul 2000 când a aflat că suferă de o boală incurabilă. Deși boala a chinuit-o, s-a ferit să vorbească de ea. ”Soțul ei i-a descoperit în sertar și un jurnal, din care răzbate mult dramatism. Găsim puține referiri la oameni care nu au legătură cu ea. Jurnalul este un monolog dramatic, scris viu și expresiv”, a spus profesorul Gheorghe Gheorghiade.

Drd. Marta Cordea a mărturisit că este mare păcat că autoarea nu poate să fie printre noi. Din cele știute despre ea, deducem că i-a plăcut literatura și arta. Suntem sigur că și-ar fi luat locul cuvenit în literatura sătmăreană. Versurile sale ne duc cu gândul la Bacovia dar și la Lucian Blaga. Cornelia a demonstrat că este o poetă foarte talentată. Ea a fost autoarea unui protest prin care voia tot binele bibliotecii.

Dr. Aurel Pop, editorul cărții a spus că este foarte greu să vorbești despre un om care nu mai este printre noi. Apreciază efortul soțului de a susține gândurile și sentimentele Corneliei, tipărind această lucrare. Suferința a urmărit-o din fragedă tinerețe. Ea face parte dintre autorii care au scris jurnale, care iată, apar după 10 ani de la trecerea în altă lume.

Luând cuvântul în încheiere, Carol Erdös a mulțumit tuturor celor care au ajutat ca jurnalul Corneliei, de care nimeni nu a știut, precum și creația ei, să vadă lumina tiparului. Adrian Vaida a dat citire unor fragmente din carte și o poezie. Din sală a luat cuvântul Angela Câmpian care a vorbit despre Cornelia ca despre o colegă bine pregătită, plină de blândețe, corectitudine și generozitate.

Prof. Carol C.KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 26, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.