Garda Națională de Mediu va planta la Satu Mare de Centenar 100 de puieți de arbori

Miercuri, 31 octombrie 2018, Darius Filip, prefectul judeţului Satu Mare, a condus şedinţa Colegiului Prefectural. Conform ordinii de zi propuse, şedinţa a început cu o informare despre activitatea desfășurată de către Serviciul Comisariatul Judeţean Satu Mare al Gărzii Naționale de Mediu, în anul 2018, datele fiind prezentate de către comisarul șef, Vasile Fănăţan.

Desfășurarea activităţii Gărzii Naționale de Mediu se face în temeiul HG nr. 1005 din 2012 privind organizarea şi funcţionarea Gărzii Naţionale de Mediu cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a legislației specifice din domeniul protecției mediului. În cadrul Serviciului Comisariat Judeţean Satu Mare îşi desfășoară activitatea 10 persoane. Activitatea comisarilor se efectuează în baza planului anual de activitate aprobat de Comisariatul General, parte din Planul anual general de activităţi care se aprobă de Ministrul Mediului. Controalele/inspecțiile ce se efectuează conform planului aprobat sunt: inspecții planificate si inspecții neplanificate. În judeţul Satu Mare există peste 2500 obiective care au fost reglementate din punct de vedere al protecţiei mediului. Pentru anul 2018 au fost planificate acţiuni de control la peste 350 de obiective.

S-au efectuat inspecţii în domeniul controlul poluării, respectiv domeniul biodiversităţii. Până la data de 30 septembrie 2018 s-au aplicat 145 de sancţiuni, din care: 87 avertismente şi 58 de amenzi contravenţionale în cuantum de 505.000 lei.

Serviciul Comisariatul Judeţean Satu Mare desfăşoară şi activități educative în domeniul protecției mediului în grădiniţe. De asemenea au participat la mai multe activităţi voluntare de salubrizare.

Având în vedere deosebita însemnătate și importanță a aniversării Centenarului Marii Uniri, Serviciul Comisariatul Judeţean Satu Mare al Gărzii Naționale de Mediu, în colaborare cu Grădinița cu program prelungit nr. 7 și Direcția Silvică Satu Mare, va celebra evenimentul prin plantarea a 100 de puieți de arbori din specii autohtone. Acțiunea va debuta în data de 13.11.2018, prin plantarea simbolică unor arbori la sediul Grădiniței nr. 7 situată pe strada 1 Decembrie 1918, din Satu Mare. Continuarea plantărilor de puieți va avea loc la Păşunea Mare din cadrul Ocolului Silvic Satu Mare.

La punctul diverse, directorul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare, dr. Dumuţa Nicolae a dat detalii despre evoluţia pestei porcine africane din Satu Mare. În data de 26 octombrie s-au confirmat 4 focare de pestă porcină africană în satul Dindeşti într-o comunitate de romi, şi se aşteaptă rezultatul pentru încă un focar. S-au efectuat măsurile de izolare conform legislaţiei în vigoare. Pentru cele 7 focare din nordul judeţului (Gherţa Mare, Tarna Mare, Bocicău), procedurile de stingere s-au încheiat şi se aşteaptă rezultatul buletinului de analize de la Bucureşti.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 31, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.