Catarg cu tricolor, donat de Asociația ”Tempora” Colegiului Național ”Mihai Eminescu”

În anul Centenarului Marii Uniri, joi, 8 noiembrie, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare a avut loc ridicarea pe catarg a steagului tricolor pe catarg și sărbătorirea a 50 de ani de la apariția primului număr al revistei ”Luceafărul” – 1968.

Festivitatea a început la ora 9:00, când în curtea liceului erau adunați profesorii liceului alături de elevi și numeroși invitați. A participat subprefectul județului Satu Mare, Tamás Altfatter, viceprimarii Adrian Albu și Doina Feher, inspectorul școlar general Călin Durla. În curtea liceului era aliniată și o gardă de onoare formată din subunități ale MApN și MAI.

După interpretarea Imnului de stat al României, moderatoarea evenimentului, directorul adjunct al colegiului, profesoara Nicoleta Cherecheș, a dat cuvântul oaspeților. Au adresat cuvinte de felicitare profesorilor și elevilor inspectorul general profesorul Călin Durla, viceprimarii Doina Feher și Adrian Albu. S-a făcut referire la rezultatele foarte bune obținute de elevii școlii la Olimpiadele școlare, și diferite alte concursuri școlare.

Drapelul tricolor a fost sfințit de un sobor de preoți în frunte cu părintele dr. Cristian Boloș. Drapelul național, donat de Asociația Civică ”Tempora” a fost adus la catarg de o echipă de elevi, cei mai buni elevi de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” și a fost înălțat pe catarg. Acest steag va arăta generațiilor viitoare devotamentul și mândria generațiilor de astăzi, patriotismul lor fierbinte în anul în care se sărbătorește Centenarul Marii Unirii de la 1918. Col. (r) Voicu Șichet, secretar al Asociaţiei Civice Tempora și redactor coordonator al revistei Eroii Neamului a vorbit pe larg celor prezenți despre semnificația Unirii de la 1 Decembrie 1918,

În cadrul acelorași manifestări, în sala ”Dr. Vasile Lucaciu” a colegiului, a avut loc ceremonia lansării numărului omagial al revistei ,,Luceafărul și noi”. De la apariția primului număr, în anul 1968, au trecut 50 de ani. Așa cum a spus directorul adjunct al liceului, Nicoleta Chereches, apariția primului număr a fost realizată în anul de destindere politică 1968. A fost un act de mare curaj din partea profesorilor, ei au făcut istorie. Profesorul Aurel Dimitriu le-a cerut elevilor atunci, să publice. În perioada interbelică, la liceul sătmărean au venit să predea o pleiadă de profesori de primă mână, ei au cultivat limba română, erau nelipsiți de la orice activitate patriotică a orașului. ”Demnitatea a fost în sufletul elevilor în anii aceia”, a spus Nicoleta Cherecheș.

A luat cuvântul și profesoara dr. Georgeta Cozma, având tot respectul pentru cei care au redactat revista în anii resprectivi, 1994-2018, seria nouă. S-a stabilit o legătură între două epoci, epoca redactării tradiționale a revistei și saltul în epoca Internetului. A mulțumit lui George Vulturescu și lui Aurel Pop pentru că întotdeauna au sprijinit revista școlii. Georgeta Cozma speră că vor veni alte generații care vor continua munca începută de ei.

A luat cuvântul și dr. Ioan Petrovai care i-a salutat cu mult respect pe cei prezenți. A spus că generația de astăzi nici nu știe cât de greu era pe vremuri să publici. Personal este fericit pentru drumul parcurs. A mai spus că pe vremea lui liceul însemna ceva, însă astăzi nu mai e cum a fost. A citit un poem dedicat școlii unde a învățat.

Dr. George Vulturescu a vorbit despre primii pași făcuți de cei care și-au asumat redactarea revistei. Atunci când a apărut revista, a cumpărat vreo trei exemplare și s-a plimbat în oraș, s-a întâlnit cu prietenii și au discutat ce era de făcut. Profesorii Gheorghe Cosma, directorul liceului, Aurel Dimitriu Dimitriu, Cavași Gavril, Antal Petru au fost mentorii elevilor.

Dr. Aurel Pop a vorbit despre libertatea pe care am trăit-o din anul 1968, anul apariției primului număr al revistei. Atunci s-a dat noua organizare administrativă a țării, a avut loc invazia din Cehoslovacia, și alte momente importante. În aceste împrejurări a apărut atunci, primul număr al revistei. În continuare a depănat amintiri despre revistă, dar și alte reviste școlare precum ”Poteci” și ”Muguri”. Fără asigurarea financiară nu ar fi putut apărea această revistă, se cuvin mulțumiri Comitetului de părinți pe școală.

Au mai luat cuvântul profesoara Rozalia Cosma, profesoara Lucia Munteanu, profesorul Teodor Rif de la Colegiul Național ”Samuil Vulcan”, care a prezentat o istorie a acestui strălucit Colegiu Național. Anul viitor vor sărbători 140 de ani de existență a liceului. Toți care au contribuit la apariția revistei au fost distinși cu Diplome de excelență.

Nn cadrul evenimentelor, din ziua de joi, 8 noiembrie, s-a organizat lansarea caietului cu numărul 15 volumul ”Directorii Liceului Mihail Eminescu”, 1919-2018”, Autori, Ovidiu T. Pop, Ioana Bura și David Fechete. Cartea constituie un omagiu adus celor care au condus destinele școlii peste ani, dr. Vasile Lohan, Groza Francisc, dr. Seleș Eugen, dr. Lörintz Lajos, Iuliu Pop, Ioan Silași, Petru Teleagă, Victor Marian, Ioan Mureșan, Gheorghe Zaharescu, Vasile Sălăjan, Cornel Ciurdăreanu, Gheorghe Cosma, Andrei Porolisseanu, Petru Mecea, Ioan Beltechi, Nicolae Mateian, dr. Gheorghe Miclăuș, Ioan Boț, Dan Maiorescu, Ioan Pop, Liviu Rotaru.

Despre semnificația cărții a vorbit dr. Gheorghe Miclăuș care a mulțumit autorului și tinerilor autori pentru munca depusă. A făcut o trecere în revistă a perioadei de existență de școlii, despre anii grei din perioada refugiului 1940-1944, și refacerea școlii românești după eliberare. După 1989 s-a scăpat de procesul de ideologizare. Consideră că acestă caret stă la baza viitoarelor cercetări.

Dr. Aurel Pop crede că trebuie să ai curaj ca să scrii despre directorii unei școli. ”Nu ne vom opri aici ci vom continua cu alte caiete la fel de importante. În cercetare atragem și tinerii, nu numai oameni cu pregătire academică. Este în pregătire cartea ,,Eminescu și Marea Unire”, etc. Anul viitor vom sărbători 100 de ani de învățământ românesc la Satu Mare, la colegiul Național ,,Mihai Eminescu”, a spus în încheiere Aurel Pop.

Prof. Carol C.KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 8 noiembrie 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.