S-au împlinit 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, 11 noiembrie 1918

11 noiembrie 1918, ora 11:00, este data la care s-a încheiat Primul Război Mondial, sau Marele Război cum era cunoscut în vremurile acelea. A fost într-adevăr un mare război care a mobilizat, în cele 52 de luni de război, aproximativ 75 milioane de oameni, din cele 28 de state participante. Au rezultat 10 milioane de soldați morți, 3 milioane de soldați dispăruți, 13 milioane de civili morți, 20 milioane de răniți. În urma războiului au rezultat 9 milioane de orfani de război, 5 milioane de văduve de război. Au fost cheltuite 331,6 miliarde de dolari, cheltuieli militare directe. Au fost pricinuite pagube de 36,9 miliarde de dolari, iar datoria statelor beligerante s-a ridicat la 22 5 miliarde de dolari.

A fost un război declanșat în Europa, la 28 iulie 1914, prin Atentatul de la Sarajevo, asupra prințului moștenitor Franz Ferdinand și a soției sale Sofia de Hohenberg. A fost una din cele mai mortale conflicte din lume, care a provocat schimbări majore, politice, economice și sociale. S-au destrămat imperiile multinaționale: german, austro-ungar, și otoman.

România, după doi ani de neutralitate a intrat în război, la 27 septembrie 1916, la rândul lor Germania, Bulgaria și Turcia au declarat război României. Intrarea în război s-a făcut de partea Antantei, care recunoștea justețea revendicărilor românești. A urmat războiul cu urcușurile și coborâșurile de rigoare. Prima țară care a capitulat a fost Bulgaria, la 29 septembrie 1918. La 30 octombrie a capitulat Imperiul Otoman, iar la 3 noiembrie Austro-Ungaria. Armistițiul cu Austria a intrat în vigoare la ora 3:00, după amiaza zilei de 4 noiembrie. Ungaria a semnat un armistițiu separat în urma prăbușirii monarhiei habsburgice. La 9 noiembrie a izbucnit revoluția în Germania, Vilhelm al II lea a abdicat și s-a refugiat în Olanda.

În ziua de 11 noiembrie, la Compiegne, în Franța la ora 5:00, într-un vagon de cale ferată, a fost semnat armistițiul. La ora 11:00, în aceeași zi, a încetat focul și armatele au început să se retragă.

În acest timp, au murit 3.000 de soldați și au fost răniți aproape 6.000 din încăpățânarea unor ofițeri care au continuat să lupte. George Lawrance Price este considerat în istorie fiind ultimul soldat ucis, la ora 10.59.

După ani de război, România aproape că a dispărut ca stat. După semnarea păcii de la Buftea-București, neratificată de către suveranul României, s-a deschis calea înfăptuirii visului milenar. La 27 martie 1918 Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, iar la 28 noiembrie Congresul general al Bucovinei a hotărât unirea cu România a acestui vechi pământ românesc. La 1 Decembrie 1918 Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a votat Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Maramureșului și Sătmarului cu Regatul României.

La 13 august 1999, la vârsta de aproape 109 ani, a murit sublocotenentul Dumitrașcu Lăcătușu, ultimul veteran român al primei conflagrații mondiale.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 11, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.