Peste 100 de vieți salvate de cardiologii de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a prezentat sâmbătă, 10 noiembrie activitatea secției de cardiologie și a laboratorul de angiografie, în cadrul unei conferințe de presă a cărui invitat special a fost Prof. Dr. Radu Deac de la Academia de Științe Medicale din România, unul dintre coordonatorii proiectului ”Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri – DIPCDCI”, proiect prin care a fost posibilă amplasarea unui angiograf Siemens în cadrul spitalului sătmărean. 

Vizita a început cu prezentarea aparatului Angiograf situat la parterul spitalului, unde responsabilii de proiect au vorbit despre cât de important este un astfel de aparat și despre faptul că se poate interveni rapid fără ca bolnavii să fie transferați în alte centre din țară. Ca și neajunsuri doctorii au vorbit despre consumabilele scumpe care ajung în medie la 2000 lei per/intervenție și despre faptul că lucrează doar 4 din 7 zile datorită resursei umane. Toate procedurile la acest moment sunt realizate de doi medici pregătiți pentru chirurgie intervențională și trei asistente pentru cateteris, dar în cel mai scurt timp medicii speră să își mărească echipa și astfel și programul de lucru.

La conferința de presă a fost prezent și președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba. ”Azi relansăm ceva pornit de 3 ani. Activitatea propriu zisă a pornit în luna august, dar nu am vrut să mediatizăm până nu au fost convinși că suntem pe calea bună, ne-am droit să nu pornim un lucru care să fie o minune trecătoare. Mulțumesc tuturor celor care au contribuit, domnului profesor Deac care nu a uitat de județul său natal și l-a cuprins în proiect. Mulțumesc celor din echipa spitalului, pentru eforturile făcute, pentru că este ușor de cumpărat o aparatură, în schimb este foarte greu să califici oamenii care să știe să utilizeze aceste aparaturi. Ne trebuie medici, asistente ca să avem toată linia asigurată, ca să nu facem un lucru pe jumătate. Sperăm cu această echipă tânără să scădem numărul deceselor cauzate de aceste boli și vă asigur de tot sprijinul Consiliului Județean Satu Mare pentru ajutor în buna desfășurare a activității”, a spus Pataki Csaba.

Despre proiect a vorbit și responsabilul de cercetare, dr. Duțu Bogdan, care alături de personalul medical al secției Cardiologie al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare au salvat deja peste 100 de vieți.  Cele mai tratate boli sunt angina pectorală de efort, sindroame coronariene acute, infarct miocardic acut, ischemie critică periferică, arteriopatie periferică stabilă.

De asemenea la Satu Mare au fost realizate și câteva proceduri speciale de către dr. Duțu Bogdan și Paziuc Alexandru, alături echipa lor precum: prima procedura complexă de stentare a unei artere coronare, artere subclaviculare și iliace la același pacient, într-o singură procedură; prima revascularizare completă a unui pacient cu IMA, multivascular, în timpul aceleiași intervenții, prima dezobstrucție a unei artere femurale prin abord anterograd, la o pacienta cu ischemie periferică critică, (87 ani) și ocluzie vasculară complete; prima stentare a unei artere iliace vas unic (donor), prin abord inghinal, la un pacient cu bypass femurofemural în antecedente și cicatrice postoperatorie inghinală bilaterală.

”Satu Mare este un loc extrem de important atât în economia țării cât și în sistemul sanitar. Ne bucurăm că președintele Consiliului Județean Satu Mare are o astfel de viziune și sprijină astfel de proiecte de care beneficiază spitalul, echipa spitalului în frunte cu domnul manager. Acest laborator de cardiologie din cadrul spitalului este un centru de cercetare al Academiei de Științe Medicale de mare importanță.. Laboratorul de la Satu Mare face parte din proiectul acesta de 25 de milioane de euro a Ministerului Sănătății și a Acedemiei de Stiințe Medicale cu fonduri europene. Proiectul are ca scop realizarea infrastructurii, dotând 17 centre cu angiografe de cea mai bună calitate. Primele rezultare se pot deduce din faptul că proiectul are prevăzuți în contractul de finanțare 1700 de pacienți, iar până la acest momentul s-au realizat 10323 de intervenții”, a declarat prof. dr. Radu Deac realizând o scurtă prezentare a proiectului.

La semnarea contractului pentru clădirea nouă, managerul Spitalului din Nyiregyhaza a recunoscut faptul că de când au angiografie non-stop au redus rata infarctului miocardic cu 50%, cifră care vorbește de la sine. Pentru următorii trei ani, Spitalul Județean Satu Mare a achiziționat deja consumabilele.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 11, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.