Ana Birchall: Relații diplomatice excelente între România și Azerbaidjan. Parteneriat Strategic între cele două țări 

Viceprim-ministrul Ana Birchall l-a primit, marți, 13 noiembrie a.c., pe ambasadorul Republicii Azerbaidjan la București, E.S. Farid Abdinbayov, în vizită de rămas bun la încheierea misiunii sale diplomatice în România. Discuțiile s-au concentrat asupra stadiului actual și perspectivelor relațiilor româno-azere, în contextul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, cu accent pe dimensiunea economică. Totodată, în cadrul întrevederii au fost trecute în revistă perspectivele relațiilor UE-Azerbaidjan și principalele evoluții în plan regional.

Cu această ocazie, Ana Birchall a subliniat relațiile excelente dintre România și Azerbaidjan, reliefate prin Parteneriatul Strategic bilateral semnat în anul 2009, România fiind primul stat membru UE care a semnat un astfel de parteneriat cu Republica Azerbaidjan. Totodată, ambele țări aniversează în acest an centenarele. ”Pentru țara noastră, Azerbaidjanul este un partener strategic valoros, România fiind primul stat UE care a recunoscut independența Azerbaidjanului. În acest an, România și Azerbaidjan își sărbătoresc centenarele, un reper simbolic important, 100 de ani în care ambele state au răspuns în mod curajos provocărilor și au devenit societăți pluraliste și tolerante. Dezvoltarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic cu Azerbaidjan prezintă un interes major pentru ambele state.  De asemenea, pe durata exercitării Președinției Consiliului UE, dar nu numai, România va pleda pentru o consolidare a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan”, a declarat viceprim-ministrul Ana Birchall în cadrul întrevederii cu oficialul azer.

Oficialul român a abordat pe larg perspectivele colaborării în cadrul proiectelor cu impact regional în sfera energetică și cea a transporturilor.

De asemenea, în cadrul întrevederii a fost evocată importanța dezvoltării conectivității dintre România și Republica Azerbaidjan, inclusiv prin deschiderea unei curse aeriene directe București-Baku și valorificarea oportunităților de cooperare între porturile Constanța și Baku.

Totodată, Ana Birchall a mulțumit ambasadorului Farid Abdinbayov pentru promovarea relațiilor româno-azere, precum și pentru întreaga sa activitate diplomatică desfășurată la București.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 13 noiembrie 2018. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.