”Consiliul Național Român Satu Mare. Satu Mare și Marea Unire. Documente (1918-1919)”, carte lansată la Catedrala Sf. Arhangheli ”Mihai și Gavriil”

Volumul de documente ”Consiliul Național Român Satu Mare. Satu Mare și Marea Unire. Documente (1918-1919)” este dedicat împlinirii a 100 de ani de la cel mai important eveniment din istoria neamului românesc, și anume Marea Unire a tuturor românilor realizată la 1 Decembrie 1918. Lansarea cărții a avut loc duminică 18 noiembrie în prezența PSa Episcopul greco-catolic Vasile Bizău, după încheierea slujbei religioase, oficiată de PSa și protopopul Dumitru Roman, alături de alți preoți.

Volumul reprezintă un omagiu adus de autori pentru zecile de mii de români din Sătmar care au luptat pentru îndeplinirea acestui ideal măreț. PSa Episcopul Vasile Bizău a arătat că, cu 100 de ani, în urmă în Satu Mare s-au petrecut evenimente importante. ”Istoria este o știință care se întregește cu fiecare carte nouă care apare. Biserica noastră îi cunoaște bine pe cei care au făurit actul de la 1 Decembrie 1918”, a spus PSa.

Este datoria noastră să cultivăm asemenea acțiuni culturale, este datoria noastră de a continua ceea ce au început înaintașii noștri. Cunoscând istoria, putem cunoaște mai bine evenimentele din zilele noastre. Biserica Greco-Catolică a avut merite mari în răspândirea ideii de unitate națională, ne gândim la corifeii Școlii Ardelene, la avântul revoluționar din 1848.

Dr. Viorel Ciubotă, istoric, s-a referit la însemnătatea evenimentului de la 1 Decembrie 1918, care este cea mai mare sărbătoare a românilor. În luna noiembrie a anului 1918, pretutindeni în județul Satu Mare, au avut loc evenimente importante care au pregătit marele eveniment de la 1 Decembrie, s-au constituit Consiliile Naționale Românești. La Carei s-a constituit un vicariat național român, la cinci ani de la anexarea parohiilor românești la nou înființatul Episcopat de la Haidudorog, împotriva căruia românii au luptat cu perseverență. La Alba Iulia s-au aflat în acele zile peste 100.000 de români. Atunci s-a manifestat o solidaritate nemaiîntâlnită. Orașul Alba Iulia avea circa 10.000 de locuitori români, ei au făcut un efort deosebit pentru a-i primi așa cum se cuvine pe cei prezenți acolo.

Dr. Viorel Câmpean s-a referit la evenimentele de acum 100 de ani. În Satu Mare vreo 4.000 de români au pregătit evenimentele. Vasile Lucaciu, care nu a fost la Alba Iulia, cândva a spus următorul lucru: “Unde sunt eu acolo bate inima Ardealului”. Întrebat de ziariști, cum ar trebui sărbătorit actul de la 1 Decembrie, Viorel Câmpean a răspuns că prin fapte. Peste 120 de sătmăreni au fost prezenți la Alba Iulia. Atunci, la 1 Decembrie, românii și-au văzut visul cu ochii. S-a adeverit ceea ce a spus cândva Avram Iancu: ”Drepturile unui popor s-au obținut cu puterea dreptului”, dreptul la autodeterminare națională.

Col.(r) Voicu Șichet este omul acțiunilor. El s-a referit la faptele pe care le-a realizat și le va face în continuare. A adunat în primul rând, articolele legate de personalitatea lui Vasile Lucaciu și la Editura Academiei Române ce le-a publicat într-un volum. Scrie multe articole în revista ”Eroii Neamului”. ”Vasile Lucaciu merită toată atenția noastră, el s-a străduit să se ridice și această catedrală, în care se lansează această carte”, a spus vorbitorul.

O altă faptă demnă de remarcat este efortul depus de col.(r) Voicu Șichet în amplasarea catargelor într-o serie de instituții și școli, unde a fost sfințit și ridicat tricolorul. Unirea s-a făcut și cu sângele ostașilor români care s-au jertfit pe fronturile de luptă. O realizare a întregii colectivități sătmărene este reamplasarea Statuii Ostașului Român, ce va avea loc curând, la 1 Decembrie. Col.(r) Voicu Șichet i-a înmânat PSa Episcopului Vasile Bizău cartea ”Părintele Vasile Lucaciu în revista sătmăreană Eroii Neamului”, volum îngrijit de el personal, și cel mai recent număr al revistei ”Eroii Neamului”.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 18, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.