Construcția Marii Piramide – O minune a lumii antice

Construcția Marii piramide, numite și Piramida lui Keops, se consideră că a fost un mare proiect și o mare încercare a imperiului egiptean. Construcția impresionează și astăzi, cu toate că s-a păstrat în ruine, dezvelită de tot exteriorul.

Construcția a fost dusă la bun sfârșit între anii 2575 și 2464 înainte de Hristos, în timpul unei mari dezvoltări a imperiului egiptean, când domnea faraonul Keops. Au fost aduse și așezate la locul potrivit aproape două milioane și jumătate de blocuri de piatră. Transportul s-a făcut de la mari distanțe, cu utilaje rudimentare, ceea ce a presupus o muncă titanică.

Egiptologia nu a furnizat încă răspunsul la întrebarea cum a fost construită această piramidă? Marea piramidă este alcătuită din granit și calcar. Calcarul se extrăgea din cariera din Tura, la 13 km distanță, pe malul estic al Nilului, deci nu punea mari probleme în transportare. Mai problematică era tăierea și șlefuirea granitului care se extrăgea din carierele de la Assuan, situate la 960 km. Folosirea fierăstraielor și dălților de cupru era inadecvată.

Egiptenii foloseau ciocane din dolerit, cu care făceau breșe în pereții carierei. În aceste mici breșe introduceau icuri de lemn care umezite se dilatau până provocau desprinderea blocurilor de granit. Șlefuirea o realizau cu bile de dolerit. Transportul blocurilor se făcea cu ajutorul balansoarelor de lemn. Aceasta este teoria cea mai plauzibilă. Istoricul antic Herodot care a vizitat la vremea lui Egiptul și cele aflate acolo le-a publicat în cartea lui, ”Istorii”. Herodot afirmă că la construcția Marii Piramide egiptenii au folosit ”mașini” care permiteau urcarea blocurilor la diferite aliniamente ale construcției.

Marea Piramidă a fost orientată astfel încât laturile sale să coincidă cu punctele cardinale. Se crede că astronomii egipteni au încercat să alinieze baza ei în funcție de steaua Alfa a Constelației Dragonului, aproape de Polul Nord ceresc. Diferența dintre laturile sale nu depășește 18 centimetri, în condițiile în care baza construcției formează un pătrat perfect.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 19 noiembrie 2018. Filed under Curiozități. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 Responses to Construcția Marii Piramide – O minune a lumii antice

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.