Simpozionul ”Un omagiu al dascălilor sătmăreni pentru Marea Unire, în Anul Centenarului”

Vineri, 23 noiembrie, în organizarea Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Casa Corpului Didactic ”Dariu Pop” și Muzeul Județean Satu Mare, a avut loc simpozionul ”Un omagiu al dascălilor sătmăreni pentru Marea Unire, în Anul Centenarului”. Programul a fost deschis de către dr. Ioan Viman, directorul Casei Corpului Didactic ”Dariu Pop”, care a vorbit despre evenimentul sărbătorit de întreaga suflare românească.

Satu Mare a jucat un rol important în opera de făurire a României Mari, prin fruntașii românilor de pe aceste meleaguri. Simpozionul a fost organizat în memoria tuturor acelora care au luptat pentru Marea Unire. Dr. Ioan Viman i-a prezentat pe oaspeții care au onorat simpozionul, pe profesorul universitar dr. Doru Radosav din Cluj-Napoca, care și-a început activitatea la Satu Mare la Colegiul Național ”Doamna Stanca”, fiind multă vreme și directorul Muzeului Județean Satu Mare, inspectorul general profesorul Călin Durla, directorul Muzeului Județean, dr. Liviu Marta.

Profesorul universitar dr. Claudiu Porumbăcean a prezentat lucrarea ”Contribuția sătmărenilor la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”. Cel care și-a adus contribuția majoră la Marea Unire a fost fără îndoială marele patriot dr. Vasile Lucaciu. El nu a fost prezent la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, se afla peste hotare, în SUA, unde milita pentru cauza Unirii și unde s-a dus și fiul său Epaminonda Lucaciu, care a emigrat în 1905. Noi sătmărenii avem o bibliografie bogată despre dr. Vasile Lucaciu și Marea Unire.

Prof. univ. dr. Claudiu Porumbăcean a prezentat o serie de documente din aceea perioadă. În ziua de 27 noiembrie 1918, în sala Hotelului Dacia a avut loc desemnarea delegațiilor care au reprezentat Satu Mare la Alba Iulia. Vorbitorul a prezentat aspecte memorialistice care provin de la Traian Cavași, pornirea delegației cu trenul de la Baia Mare. Au fost prezentate Credenționale și alte documente, o scrisoare a lui Traian Cavași adresată Mariei Demian, născută Barbul, la 23 decembrie 1976.

Inspectorul școlar general, profesorul Călin Durla, a recunoscut că el este mai puțin avizat să vorbească despre eveniment, în sală fiind specialiști care o pot face mult mai bine. El a spus că școlii îi revine sarcina să întrețină și să cultive sentimentul național. A mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentului.

Dr. Liviu Marta a spus că pentru el este o mare onoare să participe la acest simpozion. Dascălii școlilor au fost întotdeauna în fruntea luptei pentru unitate.

Profesorul univ. dr. Doru Radosav a vorbit despre omul politic Iuliu Maniu și ce trebuie să reprezinte el pentru contemporaneitate. Iuliu Maniu este un personaj istoric exemplar, viața lui se suprapune istoriei României. Face parte din șirul marilor bărbați care au susținut românismul în Transilvania. Este adevărat, a spus prof. univ. dr. Doru Radosav, că unii se jenează să vorbească despre Iuliu Maniu, nu vor să-i recunoască meritele. El și-a asumat lecția națională încă din liceu, a fost un elev eminent, apoi a devenit un lider de opinie. A luptat pentru acceptarea românilor ca subiect de drept. S-a implicat în organizarea Armatei române, s-a opus intrării armatei în Alba Iulia pentru a nu se spuse că teritoriul a fost cucerit. După înfăptuirea unirii, în două săptămâni, ca urmare a activității lui, s-a putut organizat statul românesc. A militat pentru înfăptuirea dezideratelor cuprinse în proclamația de la Alba Iulia. A fost un adept al statului de drept. A fost un mare om de stat, întreaga viață și-a dedicat-o înălțării neamului său.

În intervenția sa, drd. Adriana Zaharia a prezentat ”Activitatea diplomatică a dr. Vasile Lucaciu, în sprijinul Marii Uniri”. Dr. Vasile Lucaciu este considerat un personaj fascinant. S-a descoperit recent că a locuit în Satu Mare, pe Bulevardul dr. Vasile Lucaciu nr. 29. Se are în vedere organizarea unui muzeu memorial în acest imobil. Adriana Zaharia a vorbit și despre casa Ferențiu, de pe strada Mircea cel Bătrân nr.8, unde s-a amenajat biblioteca Petru Bran. Se cunosc puține lucruri despre activitatea diplomatică a lui Vasile Lucaciu. Vorbitoarea a arătat un articol document care a apărut în ziarul „Szamos” scris de Dénes Sándor în care Vasile Lucaciu este criticat, dar totuși i se recunosc meritele de luptător pentru neamul său. A fost prezentată și activitatea lui Vasile Lucaciu din Statele Unite, alături de Vasile Stoica și Ioan Moța.

Dr. Daniela Bălu, directorul adjunct al Muzeului Județean a susținut lucrarea ”Centenar în ipostaze identitare. Colecții foto-documentare al Muzeului Județean”. S-a vorbit despre colecțiile de fotografii ale lui Iosif Schneider, fost profesor la Liceul ”Mihai Eminescu”, Colecția Iuliu Pop și Ioniță G. Andron care are peste 100.000 de fotografii în posesia muzeului.

Dr. Ioan Viman a prezentat ”Consecințe ale integrării Sătmarului în statul național unitar român. Înființarea învățământului românesc secundar”. În perioada interbelică analfabetismul era ridicat în județul Satu Mare. Școlile românești s-au dezvoltat, numărul lor a crescut încontinu, iar un merit mare are în acest sens ctitorul de școli românești de la noi, Dariu Pop. Vor rămâne veșnic în inimile sătmărenilor foștii directori de școală: Eugen Seleș, Dariu Pop, Gheorghe Dragoș și alții.

Ultimul care a avut cuvântul a fost profesorul Ioan Nistor. În scurta sa intervenție a arătat că Inspectoratul Școlar Județean, în a cărui clădire s-a desfășurat activitatea de azi, se află sub patronajul lui Dariu Pop, ctitor de școală românească. Apoi, a dat citire unui poem dedicat lui Dariu Pop.

În programul simpozionului mai figurau și alte intervenții. Prof. dr. Ioan Viman a anunțat că acestea vor fi publicate în revista instituției, ”Școala sătmăreană”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 23, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.