Concert Simfonic Extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, joi la Filarmonica ”Dinu Lipatti”

Concert Simfonic Extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri, joi, 29 noiembrie, ora 18.30, la Filarmonica “Dinu Lipatti” din Satu Mare. În program, lucrări de Carmen Petra Basacopol și Ludwig van Beethoven. Dirijor – Cristian Brâncuși, solist – Viniciu Moroianu, la pian.Născută la 5 septembrie 1926 la Sibiu, Carmen Petra Basacopol a absolvit mai întâi Facultatea de Filozofie (1949) apoi secţia de Compoziţie a Academiei de Muzică din Bucureşti, cu diplomă de merit, în 1956. A urmat Cursurile Internaţionale pentru Muzica Nouă de la Darmstadt (1968). În anul 1976 a obţinut Doctoratul în muzicologie la Universitatea Sorbona din Paris. A obţinut premii internaţionale în competiţii de compoziţie: Berlin (1951), Mannheim-Ludwigschafen (1961). În ţară, activitatea sa a fost recunoscută de breaslă cu Premii ale UCMR și Premiul “George Enescu” al Academiei Române. Prin ordin prezidenţial, în anul 2004 a fost numită Cavaler al Ordinului „Meritul cultural”. A fost profesor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti. Lista compoziţiilor sale include peste 130 de lucrări: muzică simfonică, muzică de cameră instrumentală şi vocală, muzică corală, două opere şi patru balete.

Cristian Brâncuși

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – secţiile dirijat de orchestră şi compoziţie maestrul Cristian Brâncuși a participat la cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Igor Markevitch (Weimar – 1975), Karl Österreicher (Viena – 1976-1977), Sergiu Celibidache (Germania – 1978-1982). Din 1990 este dirijor al Orchestrei de Cameră Radio. În tot acest timp, a prezentat sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrări preclasice la creaţia contemporană. Muzician complex, este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, al SIMC, autor a diverse lucrări camerale, simfonice şi vocal-simfonice. În 2003 i s-a acordat înaltul titlul de Doctor în muzică. A realizat imprimări pentru radio, televiziune, muzică de film, înregistrări speciale pentru casele de discuri Electrecord şi AKSAK (Franţa). A susţinut conferinţe, prelegeri, comunicări la simpozioane, emisiuni la radio şi televiziune, şi a condus masterate în ţară şi străinătate. În 2006 a publicat volumul intitulat “Estetica muzicală în viziunea lui Dimitrie Cuclin”.

Viniciu Moroianu a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București în 1985, la clasa maestrului Gabriel Amiraș. Este laureat al concursurilor internaționale de la Paris (1979) și București („George Enescu”, 1991). Are un vast repertoriu pianistic, de la clasici la contemporani, și o activitate de concert care însumează peste 900 de apariții scenice, între care recitaluri la Paris, Roma, Berlin, Madrid, München, Veneția, Graz, San Jose, Palm Beach, Neuchatel, concerte cu orchestrele filarmonicilor din țară sau din străinătate (Atena, Gorizia, Chișinau, Gabrovo), precum și cu formații camerale la Berlin, Atena, Budapesta, Copenhaga, Bruxelles, Luxemburg, Berna. A înregistrat două LP-uri și un CD la „Electrecord” – București cu lucrări de Brahms și Enescu, precum și Concertino de Martinu la „Agora” – Atena.

Viniciu Moroianu este profesor universitar la Universitatea Națională de Muzică București, unde a predat Muzică de cameră (1990 – 1994) și predă Pian din 1993, studenții săi obținând premii la concursuri naționale și internaționale. A fost premiat pentru interpretarea operelor lui Enescu și Lipatti. Este Doctor în Muzică (2005), titlu obținut cu teza „Două secole de gândire componistică reflectate în creația pentru pian solo a lui Dinu Lipatti”. Este membru al Trio-ului „Pro Musica” alături de violoncelistul Dan Cavassi și clarinetistul Cristian Mancaș. Din 2011 face parte din Consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România – UNIMIR.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 26, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.