IPJ Satu Mare a lansat campania de prevenire a abuzurilor asupra femeilor ”Violența invizibilă”

Campania ”Violența invizibilă” este născută din necesitatea de a scoate la lumină acele manifestări de violenţă care afectează femeile dar care sunt prea puţin cunoscute şi adeseori trecute sub tăcere de victime şi de apropiaţii acestora. Violenţa în familie, având un puternic impact emoţional chiar în absenţa manifestărilor fizice, violenţa sexuală, economică, spirituală sunt doar câteva din aspectele aflate în atenţia acestei campanii.

Informarea anumitor grupuri ţintă şi a publicului larg, totodată, asupra principalelor forme de abuz cu care se confruntă fetele şi femeile şi promovarea unei atitudini de toleranţă, non-violenţă şi respect în relaţiile dintre femei şi bărbaţi sunt obiective importante ale campaniei noastre. Credem că doar eliminarea prejudecăţilor şi schimbarea atitudinii faţă de sexul opus pot sta la baza egalităţii de gen şi, implicit, la promovarea unor comportamente pozitive care să conducă la reducerea şi chiar eliminarea oricărei forme de violenţă asupra femeii.

Studiile de specialitate arată că în România doar 17% din violenţele domestice asupra femeii sunt raportate Poliţiei. Daca 83% dintre violenţele în familie asupra femeii rămân ascunse, în cazurile de violenţa sexuală studiile arată că între 75-90% din cazuri nu sunt raportate autorităţilor. Un prim pas în rezolvarea problemei este cunoaşterii realităţii, urmată apoi de oferirea unor servicii de suport.

Prevenirea nu se face printr-un demers singular, oricât de bine ar fi organizat. Violenţa Invizibilă vine în continuarea unor alte demersuri asemănătoare dintre care amintim doar iniţiativele locale: Mijloace de informare şi prevenire a abuzurilor sexuale cu minori şi a pedofiliei, campanie desfăşurată în 2014 şi cunoscută online sub denumirea de ”Stop pedofiliei” în Satu Mare, respectiv campaniei de prevenire a violenţei sexuale în rândul tinerilor ”Iubeşte inteligent” (2016/2017).

După cele două campanii menţionate, la iniţiativa IPJ Satu Mare şi cu sprijinul voluntarilor din comunitate a fost creat în martie 2018 GR.AB.- GRupul de suport pentru femei ABuzate, grup care funcţionează şi în prezent. În cadrul proiectului GR.AB. a fost iniţiată şi această campanie, îndreptată nu doar spre victime şi potenţiale victime, ci şi spre publicul larg.

În cadrul campaniei ”Violenţa Invizibilă. Cauze, consecinţe şi soluţii la violenţele asupra femeilor” vor fi organizate întâlniri cu elevii, cu tinerii din sistemul de protecţie socială, work-shop-uri pentru specialişti şi persoane cu influenţă în comunitate, evenimente de sensibilizare a publicului larg faţă de problematica abordată. Vor fi promovate aspecte ce ţin de prevenirea tuturor formelor de violenţă de gen, întâlniri în care vor fi promovate şi serviciile de suport oferite de GR.AB Satu Mare în prezent: consiliere de grup (grupuri distincte: live şi online), tehnici de autoapărare, cursuri de comunicare asertivă şi life coaching. Aceste servicii sunt disponibile în mod gratuit fetelor şi femeilor, victime sau potenţiale victime, vârsta minimă pentru înscrierea în program fiind de 14 ani.

Publicul ţintă al campaniei îl reprezintă:

– 800 de elevi din 10 licee din judeţ,

– 50 de elevi ai şcolilor postliceale sanitare,

– 50 de specialişti (psihologi, cadre didactice, consilieri şcolari etc.)

-100 de tineri aflaţi în situaţii de risc (tineri cu vârste peste 14 ani din centre de plasament, respectiv din centre de ocrotire a tinerilor adulţi aflaţi în dificultate).

În total, se dorește întâlnirea cu peste 1000 de beneficiari ai campaniei în întâlnirile directe.

Scopul este reducerea victimizării fetelor şi femeilor ca urmare a oricărei forme de abuz.

Perioada de derulare: 25 noiembrie 2018-25 mai 2019 (6 luni).

Parteneri: Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, S.C.Alu Menziken SRL, Asociaţia Club Sportiv Okinawa Satu Mare, Veres Andrea Miana PFA (psihoterapeut), Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Oradea,
Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, Penitenciarul Satu Mare, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen- A.L.E.G. din Sibiu

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 27, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.