La Satu Mare au început evenimentele organizate în cinstea Centenarului Marii Uniri

La Satu Mare se organizează în aceste zile ample manifestări culturale, artistice și partiotice dedicate Centenarului Marii Uniri. Astfel joi, 29 noiembrie, cu începere de la ora 13:00, la sala ”Gheorghe Bulgăr” de la Biblioteca Județeană, s-a jucat piesa de teatru ”Drumul Unirii”, regizată de profesoara Nicoleta Câmpian și profesorul Ioan Rațiu, și pusă în scenă de elevii Școlii Gimnaziale ”Ion Creangă”. Piesa își propune să prezinte evenimentele care s-au derulat în urmă cu un secol și care au avut drept urmare Unirea tuturor românilor.

De la ora 14:00, la Muzeul Județean de Istorie a avut loc vernisajul expoziției foto-documentare ”Sătmărenii și Marea Unire”. Cele trei săli ale muzeului în care este amplasată expoziția, s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea sătmărenilor veniți la vernisaj. Moderatorul evenimentului a fost directorul muzeului, dr. Liviu Marta. El a vorbit despre importanța evenimentului de la 1 Decembrie 1918, despre rolul jucat de sătmăreni în înfăptuirea Unirii.

Despre evenimentul în sine, a vorbit mai pe larg dr. Claudiu Porumbăcean, care i-a prezentat pe cei invitați la eveniment: vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher și pe actorii teatrului de Nord Satu Mare. Doina Feher a înmânat câteva diplome pentru cel care au realizat expoziția și au fost înmânate actorilor medalii jubiliare.

Dr. Claudiu Porumbăcean a amintit că Marea Unire este cel mai mare eveniment din istoria românilor de la începutul secolului al XX-lea. Vorbitorul a prezentat expoziția. Prima sală cuprinde relicve care au aparținut dr. Vasile Lucaciu și Ilie Carol Barbul. Au fost prezentate filme de scurt metraj care au fost primite de la București.

Printre cei veniți la expoziție i-am văzut pe tinerii elevi din clasa a III a B de la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga”, care cu stegulețe tricolore în mâini și îmbrăcați cu frumoase costume populare au urmărit filmul care l-a prezentat pe Ilie Barbul, care la 27 noiembrie 1918 în sala hotelului Dacia a întrunit unanimitatea în a conduce delegația sătmăreană la Alba Iulia, Prin cuvântul vorbitorului a reieșit faptul că românii sătmăreni doresc să trăiască cu dreptul lor la autodeterminare națională, voiesc unirea cu România.

Un număr de opt artiști de la teatrul de Nord au prezentat evenimentele premergătoare actului de la 1 Decembrie 1918. La chemarea lor, asistența a urmat drumul spre Alba Iulia, conducând pe membrii ce reprezentau județul Satu Mare. Cu fanfara în frunte, mulțimea de la Muzeul Județean s-a pus în mișcare, pe jos și cu căruțele, au străbătut Bulevardul I.C. Brătianu și au ajuns în parcul central din Piața Libertății, la statuia marelui luptător pentru drepturile românilor, Dr. Vasile Lucaciu. Pe cer au trecut la joasă înălțime elicoptere și avioane ale Ministerul Apărării Naționale.

La statuia dr. Vasile Lucaciu, actorul de la Teatrul de Nord Satu Mare a dat citire dorinței românilor de a se uni cu România și de a forma un stat puternic cu oameni fericiți. Aici a fost depusă o coroană de flori după care mulțimea s-a reîntors în fața Muzeului Județean, pentru a asista la citirea rezoluției de la 1 Decembrie 1918. Rezoluția a fost citită de la balconul Muzeului Județean.

Evenimentele au continuat apoi, la Muzeul de Artă. Aici a avut loc vernisajul expoziției ”Aurel Popp și Marele Război”. Expoziția se dorește a fi un omagiu adus sătmărenilor care s-au implicat activ în realizarea Marii Uniri. Expoziția cuprinde documente și obiecte ale personalităților sătmărene care s-au remarcat în lupta pentru dreptate națională ale românilor. Pictorul Aurel Popp a fost pe front, după război s-a implicat în tumultul evenimentelor din toamna anului 1918. A fost inițiatorul Gărzii civile la Satu Mare. În timpul războiului a primit sarcina să schițeze hărți despre operațiunile militare. În timpul liber schița realitatea din jur, care apoi i-a servit la tablourile pe care le-a realizat. O parte din aceste schițe se păstrează la Muzeul de Artă din Satu Mare.

Cu prilejul vernisajului s-a lansat catalogul ”Aurel Popp și Marele Război”, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Consiliului Județean.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on noiembrie 29, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.