1 Decembrie, cea mai luminoasă zi din istoria românilor și României, sărbătorită la Tășnad

Consiliul Local al orașului Tășnad, Primăria Orașului Tășnad și Casa de Cultură Tășnad au continuat vineri, 30 noiembrie și sâmbătă, 1 Decembrie manifestările dedicate Zilei Naționale a României.

Vineri, 1 Decembrie, la ora 9.30, la Primăria Orașului Tășnad a fost dezvelită și sfințită o placă în memoria celor care s-au dedicat înfăptuirii idealului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, cu numele persoanelor delegate să participe ca reprezentanți ai cercului electoral Tășnad la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia: dr. avocat Coriolan Steer, protopop Domițian Cupșa, învățător Teodor Mureșan. Placa este amplasată pe clădirea Primăriei Orașului Tășnad.

În continuare, la Monumentul Eroilor a avut loc un Te Deum, depuneri de coroane, alocuțiuni. Au depus coroane reprezentanți ai partidelor politice, administrației locale, instituțiilor M.A.I. și M.APN, din partea instituțiilor de învățământ din oraș, iar în final tășnădenii s-au prins în Hora Unirii.

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Primăria Orașului Tășnad are următorul mesaj pentru noi toți:

”Ziua Națională a României este ziua tuturor celor care simt și gândesc românește. De ziua noastră, să avem gânduri bune pentru viitorul nostru și al copiilor noștri! Să rămânem întotdeauna uniți, să ne păstrăm identitatea națională, să muncim pentru România și să o reprezentăm cu cinste, oriunde am merge.

1 Decembrie 1918, cea mai luminoasă zi din istoria românilor şi a României! O zi în care cei binecuvântaţi de destin, au putut respira pentru întâia oară aerul noii ţări, plămădite din rugă, sânge, mult sacrificiu şi visuri îndrăzneţe. Visuri ale unor oameni mari precum Brătianu, Maniu, sau Vasile Goldiş. Aceştia nu au renunţat la năzuinţa sfântă a acestui popor, care de secole dorea să trăiască împreună, în pace pe teritoriul vechii Dacii.

Bucuria acelor clipe este surprinsă de Ion I. C. Brătianu în discursul său despre Unire: „Vă așteptăm de o mie de ani și ați venit ca să nu ne mai despărțim niciodată. Sunt în viața unui neam clipe de fericire atât de mari încât ele răscumpără veacuri întregi de suferință. Bucuria noastră nu este bucuria unei singure generații. Ea este sfânta tresărire de bucurie a întregului popor român care de sute și sute de ani a îndurat suferințele cele mai crude, fără să-și piardă credința neclintită în sosirea acelei zile care ne unește astăzi și care trebuia să vie, care nu se putea să nu vie. Fraților, fiți bineveniți! Vă facem această onoare atât noi care suntem adunați la această masă, cât și toți Românii de pretutindeni”

Trăiască România Mare! La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 1 decembrie 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to 1 Decembrie, cea mai luminoasă zi din istoria românilor și României, sărbătorită la Tășnad

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.