Manifestări dedicate zilei de 1 Decembrie, în orașul Ardud și localitățile aparținătoare

Sub egida Primăriei Orașului Ardud și a Casei de Cultură ”Dr. Augustin Mircea”, în colaborare cu Liceul Tehnic Ardud, sâmbătă, 1 Decembrie în orașul Ardud și în localitățile aparținătoare au avut loc manifestări solemne cu ocazia zilei Naționale a României și de omagiere a celor care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

La orele amiezii, sute de ardudeni și-au dat întâlnire la bustul dr. Augustin Mircea, personalitate marcantă a Ardudului, participant la Marea Unire de la 1918 și deputat în primul Parlament al României Mari. Dr. Augustin Mircea s-a născut la 12 mai 1878, la Bogdand. A studiat la Blaj, iar licența Facultății de Drept o va obține la Cluj Napoca. Și-a luat doctoratul în drept la Budapesta. A practicat avocatura la Cehu Silvaniei, apoi s-a stabilit la Ardud unde s-a implicat cu toată energia sa în ridicarea comunității românești.

Alături de primarul orașului, Ovidiu Maius Duma, s-au aflat consilierii locali, directori de instituții, localnici, numeroși elevi și copii. Moderatorul evemimentului a fost consilierul Daniel Dod. Evenimentul a început cu intonarea Imnului de stat al României, după care a fost oficiat un Te Deum de către preotul ortodox Stelian Ploscariu, împreună cu preotul greco-catolic Vasile Goje.

După cuvântul primarului Ovidiu Duma care a spus că ”astăzi aici ne găsim pentru marcarea unui moment important din istoria României datorită căruia, noi trăim astăzi în liniște și pace. Să purtați în gând la această sărbătoare meritul înaintașilor noștri care au făurit România Unită acum 100 de ani. La mulți ani Ardud, La mulți ani, România!”

Scriitorul și referentul Casei de Cultură Ardud, Ștefan Berci a făcut o amplă incursiune în istoria celor 100 de ani de Românie Mare, cu referire la momentele importante în care a fost implicat Ardudul și personalitățile sale de atunci. Au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei Ardud, reprezentanților M.A.I, Casei de Cultură, cultelor religioase, reprezentanților pensionarilor, directorii instituțiilor de instituțiilor de învățământ.

A urmat momentul emoționant de înălțare și sfințire pe catargul din curtea Liceului Tehnologic a drapelului tricolor. După intonarea Imnului de stat, în sunetele imnului eroilor a fost ridicat pe catarg un frumos steag care va flutura deasupra Ardudului ca urmare a apartenenței acestui oraș la România Mare. Au mai fost ridicate și sfințite catarge cu drapele (toate donate de Primăria Orașului Ardud) pe parcursul zilei, în Baba Novac, Mădăras, Gerăușa, Sărătura, Ardud Vii.

La mormântul eroilor din cimitirul ortodox din localitatea Mădăras a avut loc un ceremonial religios de sfințire a troiței închinate eroilor neamului. Și aici a fost inaugurat catargul și sfințit drapelul tricolor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 1, 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.