Poetul Ioan Nistor a fost sărbătorit de prieteni la împlinirea vârstei de 70 de ani

Profesorul, poetul, publicistul, criticul literar și istoricul literar Ioan Nistor a fost sărbătorit cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viață, la centrul multicultural ”Poesis”, de către prietenii lui poeți, scriitori, jurnaliști, oameni de cultură, membri ai Cenaclului literar ”Afirmarea”.

Cenaclul Afirmarea Satu Mare aniversează pe poetul loan Nistor…La multi ani! Te iubim.

Publicată de Dana Criste pe Joi, 6 Decembrie 2018

Au fost prezenți jurnalistul Dumitru Păcuraru, Ioan Anițaș, poetul George Vulturescu, editorul și scriitorul dr. Aurel Pop, dr. Viorel Câmpean, drd. Marta Cordea, Nicolae Pop, Dana Criste, Mihai Sas, Maria Letai, Carol C. Koka, Ioan Tipu Sălăjan, Gheorghe Cormoș, Ștefan Haiduc, Violeta Cherecheș, numeroși prieteni și colegi. Rolul de moderator l-a îndeplinit Ioan Anițaș. A avut cuvântul de deschidere Dumitru Păcuraru care a vorbit despre personalitatea lui Ioan Nistor, un om cu o vastă cultură, un bun cunoscător al activității lui Dariu Pop, despre care a scris și cărți.

Dr. George Vulturescu s-a declarat bucuros că poate fi alături de Ioan Nistor, în acest moment aniversar. El are o activitate literară de luat în seamă, prodigioasă. A exemplificat toate aceste vorbe pe baza unor vechi articole de ziar, care ilustrează activitatea lui literară. A prezentat vechi cronici despre Ioan Nistor, un adevărat cărturar, care scrie mult pe tematica Țării Oașului. Vorbitorul i-a mulțumit pentru tot ce a scris și speră că în anii care vor veni, va da la iveală noi opere literare.

Scriitorul Ștefan Haiduc a spus că amândoi au legat o strânsă prietenie, și îl cunoaște pe sărbătorit de mulți ani. L-a caracterizat ca pe un om care are mereu aspirații frumoase. ”Familia lui înnobilează ținutul din care face parte. Întotdeauna a avut timp să se ocupe și cu scriitori vitregiți de soartă. Astfel de om este o binefacere”, a spus Ștefan Haiduc.

Dr. Aurel Pop s-a adresat sărbătoritului ca unui vechi prieten. Ioan Nistor este un scriitor care face parte din categoria celor mari precum Gheorghe Glodeanu, Alexandru Zotta și alții. Ioan Nistor s-a născut la 5 decembrie 1948. A terminat liceul la Negrești Oaș și Facultatea de Filologie din Baia Mare, apoi, Facultatea de Filologie în cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”. A debutat în anul 1973 în ziarul ”Cronica Sătmăreană” cu poezia Brazii. Până în prezent a scris o mulțime de cărți dintre care amintim: În umbra poeziei, 1989; Scara de cuvinte, 1998; Elegiile maligne, 2000; Floarea de asfalt, 2001;  Vertebrele strigătului, 2003; La granița cu Steaua Polară, 2006; Metamorfoze, 2007; Poezii/Versek, traducerea lui Balazs Béla; Nervul optic, 2010; Cenușa tăcerii, 20011; Pietre de fulger, 2016. De-a lungul anilor a colaborat la revistele: Steaua, Tribuna, Familia, Vatra, Luceafărul, Poesis, Convorbiri literare, Viața Românească, Poezia, Unu, Hyperion, Nord Literar, Echipa etc. A fost membru fondator al revistelor de cultură ”Solstițiu” și ”Echipa”. Este prezent în numeroase antologii, este membru al Uniunii Scriitorilor din România.Au mai luat cuvântul poetul Ioan Tipu Sălăjanu, care a dat citire unei epigrame și Nicolae Pop care cu toții i-au urat ”La mulți ani” și multă sănătate și putere de muncă. Ioan Nistor a mărturisit că trăiește un sentiment plăcut să împlinești 70 de ani. A vorbit despre începuturile Cenaclului ”Afirmarea”, la a cărei ședințe a participat întotdeauna cu plăcere. A vorbit despre satul natal, pomenit pentru prima dată la 1270 și faptul că în cariera lui de dascăl a lucrat în 12 școli din județ. A dat citire unei poezii din creația sa. Ioan Anițaș i-a înmânat o diplomă din partea Cenaclului ”Afirmarea”, ca o recunoaștere a meritelor sale literare.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 7 decembrie 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.