”Zori frumoși vestiți pe plaiuri” și un program splendid de colinde, la Casa de Cultură ”G.M. Zamfirescu”

Luni, 10 decembrie, la Casa de Cultură ”G.M. Zamfirescu” a avut loc lansarea cărții ”Zori frumoși vestiți pe plaiuri” (Din corinzile codrenilor) apărută sub îngrijirea ing. Ionel Costescu, apărută la Editura Citadela din Satu Mare. Au fost prezenți viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, dr. Viorel Câmpean, dr. Daniela Bălu, dr. Aurel Pop, pr. Alexandru Chiș, care a îndeplinit și sarcina de moderator. Evenimentul a fost organizat de Casa de Cultură ”G. M. Zamfirescu” și Asociația ”Codrenii”.  

După intonarea Imnului de stat al României, viceprimarul Doina Feher a rostit un scurt cuvânt de salut la adresa celor prezenți. A spus că se simte onorată să fie prezentă la această manifestare, ea însăși fiind codreancă. L-a felicitat pe autorul ing. Ionel Costescu în numele Consiliului Local Satu Mare, pentru tot ce face.

Dr. Viorel Câmpean a spus speră ca ing. Ionel Costescu să-și păstreze titlul de membru de onoare al asociației, deoarece nu este un codrean mai mare decât el. Personal a vegheat la scrierea cărții. Are o prefață de care personal este mândru. Autorul a ținut neapărat să scrie pe foaia de titlu ”Corinzile” deoarece sătenii lui așa foloseau cuvântul. El a colindat satele din Codru pentru a strânge acest material. Din modestie nu și-a trecut numele pe copertă, ci a semnat doar că a îngrijit ediția. L-a felicitat pentru culegerea sa.

Dr. Daniela Bălu, director adjunct al Muzeul Județean Satu Mare a făcut o amplă prezentare a cărții. Este o carte de colinde, nu  una științifică, ci sunt redate colinzile așa cum au fost auzite. Din carte transpare o bună documentare, se simte legătura lăuntrică cu serbările Crăcinului. În perioada 1950-1990 colindatul nu s-a întrerupt, dar între timp a pierdut teren în detrimentul altor preocupări. Autorul scoate la iveală colindele vechi, date uitării. Pune în fața cititorului un adevărat manual de folclor. Prin această carte colindatul revine în casele oamenilor. Mesajul este de a nu uita tradiția neamului românesc. Este o carte importantă a spiritualității noastre.

Dr. Aurel Pop, a rememorat numărul mare de autori care s-au ocupat de folclorul codrenesc. De la Moise Sora Novac, Vasile Băințan, Dumitru Iederan, Florica Pintea, și alții. Cei care au scris monografii ale locului, s-au oprit măcar în câteva pagini și asupra folclorului codrenesc. Ing. Ionel Costescu și-a prezentat prima lui trăistuță, care o avea din copilărie, era mică dar era plină de semnificații. A povestit câteva amintiri din vremea copilăriei când colindau tot satul, de la un capăt la altul. Ionel Costescu a mulțumit tuturor celor care l-au ajutat, profesoarei Maria Chiș care a scris partea muzicală. A dat citire unei liste de oameni care au fost recompensați cu diplome de merit: Șipoș Vasile, Iuliana Andreica, Malvina Madăr Iederan, Pop Cornelia, Florica Pintea, Floarea Vereș, Ioan Suciu, cu toții oameni iubitori de folclor.

Evenimentul a continuat cu un program de colinde interpretate de copii de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, în frunte cu învățătoarea Ioana Olteanu, colindătorii din Soconzel, prezentarea Viflaimului de către cei din Homorodu de Mijloc și corul ”Solemnis” al bisericii ”Nașterea Domnului”, dirijat de Maria Chiș. Au fost interpretate cântece patriotice și numeroase colinde.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 11 decembrie 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 Responses to ”Zori frumoși vestiți pe plaiuri” și un program splendid de colinde, la Casa de Cultură ”G.M. Zamfirescu”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.