Dublă lansare de carte la Centrul Multicultural Poesis”, a scriitorilor Ioan Anițaș și Ioan Tipu Sălăjanu

Joi, 13 decembrie, de la ora 16:00, la Centrul Multicultural ”Poesis” a avut loc lansarea a două cărți: romanul scris de jurnalistul Ioan Coriolan Anițaș, ”Femei criminale” și cartea de epigrame și rondeluri ”Arcașul vesel”, de Ioan Tipu Sălăjanu, ambele apărute la Editura sătmăreană Citadela. În prezidiu au luat loc în afară de autori, poetul dr. George Vulturescu și dr. Aurel Pop, editorul cărților.

Primul care a vorbit a fost dr. George Vulturescu, care a spus mai în glumă mai în serios că: ”E bine să prezinți o carte pe care nu ai citit-o”. De data aceasta este vorba despre o carte pe care a citit-o și despre care poate spune că se înscrie pe un alt plan decât cele precedente. Romanul ”Femei criminale” al lui Ioan Anițaș va fi pe placul cititorilor doar pe alocuri, autorul își asumă un dublu rol. Este pus pe fapte mari, desface evenimentele și dă uneori o notă severă de judecător. El creează un cadru adecvat acțiunii, și disecă evenimentele cu o lupă puternică.

Fiecare personaj are povestea lui, iar din descrierea lor iese în evidență strategia de jurnalist a autorului. Prezintă în egală măsură fiecare personaj. Arta de prozator e înghițită de stilul de procuror care își conduce procesul. Ioan Anițaș intră în multe straturi ale societății. Este un prozator care și-a diversificat mult stilul. Știe să aducă în fața cititorului părțile bune și rele ale societății în care trăiește. George Vulturescu l-a felicitat pe autor pentru noua sa carte valoroasă.

Dr. Aurel Pop a spus că autorul Ioan Anițaș în urmă cu vreo 15 ani a promis că va scrie poezii. Între timp nu a publicat cărți de poezie, ci patru cărți de proză: ”Gândul ceasului”, ”Copoiul Pistruiat”, ”Colecționarul de degete” și acum ”Femei criminale”. A continuat să publice poezii în antologii, ziare și reviste. Ioan Anițaș nu este un prozator oarecare, el cunoaște bine viața. Cărțile lui au o tentă polițistă. Surprinde personajele la Poliție apoi în Penitenciar. Cartea lui satisface toate așteptările.

Din sală au vorbit Nicolae Pop, care a vorbit elogios la adresa autorului. Ioan Coriolan Anițaș se înscrie în șirul scriitorilor de valoare. Voicu D. Rusu a spus că îl leagă foarte multe lucruri de autor, amândoi fiind jurnaliști și scriind. În scrisul lui se simte meseria de jurnalist. Voicu D. Rusu a mărturisit că îi place acel loc din creația autorului, unde se întâlnesc ficțiunea cu realitatea înconjurătoare. Are un talent deosebit în configurarea portretelor feminine. Cărțile lui contribuie la ridicarea calității culturii sătmărene.

Ioan Anițaș a mulțumit pentru cuvintele frumoase rostite de vorbitori la adresa creației sale și a făcut precizarea că personajele feminine care apar în roman au rădăcini sătmărene.

Referitor la lucrarea lui Ioan Tipu Sălăjanu, Voicu D. Rusu a spus că autorul știe să facă un umor bun, știe să caracterizeze pe toată lumea fără să jignească. I-a lăudat cartea și i-a promis că va fi prezent și cu ocazia altor lansări.

George Vulturescu, cel care a scris o prefață cărții lui Sălăjanu, a reprodus ce spun Alexandru Macedonski și Mihai Eminescu despre epigramă. Dr. Felician Pop a citit o epigramă apreciată de public la fel și președintele Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Robert Laszlo. Au mai dedicat epigrame dr. Ovidiu Pop, Claudiu Govor, Sabin Faur, Nicolae Pop care i-a înmânat un frumos autoportret, Cornel Burcea. Dr. Aurel Pop a făcut precizarea că în ultimii zece ani au debutat la Editura Citadela 127 de autori, unul dintre ei fiind Ioan Tipu Sălăjanu. El a dat citire, la fiecare lansare de carte, câte unei epigrame, înveselind oamenii, iar ”dacă în epigrame autorul folosește lancea ”boantă”, în rondeluri scormonește cu toiagul de creangă al înțeleptului”.

Poeta Maria Letai a dat citire câtorva versuri ale sale care se refereau la creația autorului.

În final, Ioan Tipu Sălăjanu a mulțumit pentru tot ce s-a spus despre creația saa și de asemenea citit câteva din cele mai reușite  epigrame ale sale. În final autorii au oferite autografe.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 13, 2018. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.