I.P.J. Satu Mare desfășoară până în 7 ianuarie acțiunea de informare ”Foc de artificii”

În perioada 19 noiembrie a.c. – 07 ianuarie 2019, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare desfășoară acțiunea ”Foc de Artificii”. Scopul acțiunii este acela al creșterii siguranței cetățeanului prin activitățile de prevenire, identificare și combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, importul, comercializarea și folosirea articolelor pirotehnice de către persoane fizice și juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2018/2019.

În scopul prevenirii producerii unor evenimente negative cu consecințe asupra ordinii și siguranței publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri), polițiștii din structurile de prevenire și ordine publică au desfășurat activități informativ – preventive în unitățile școlare din Județul Satu Mare, beneficiarii direcți fiind elevii Liceului Reformat Satu Mare, Liceului Tehnologic Ardud, Liceului Teoretic Carei și elevii școlilor gimnaziale din localitățile Păulești, Ambud, Culciu Mare, Cărășeu și Poiana Codrului.

Pe parcursul sesiunilor de informare organizate s-a urmărit conștientizarea de către elevi a riscurilor la care se expun când folosesc articole pirotehnice ilegale sau nedestinate publicului larg.

Totodată, polițiștii au abordat și problematica referitoare la prevederile legale vizând limitele de vârstă, accentul punându-se pe faptul că articolele pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizării în spații restrânse pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, în timp ce articolele pirotehnice de scenă care prezintă un risc scăzut pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit 18 ani.

Faptele care încalcă legea și care intră în sfera infracțiunilor și contravențiilor la regimul materialelor explozive,fiind sancționate cu închisoare de la 3 luni la 1 un an sau cu amendă, au fost prezentate elevilor participanți, apelându-se la exemple concrete.
Situația operativă înregistrată în anii anteriori a reliefat faptul că în lunile noiembrie – decembrie, pe raza județului Satu Mare, se comercializează ilegal obiecte artizanale și de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice, acestea fiind procurate și introduse în țară pe căi ilicite, încălcându-se prevederile legii și înregistrându-se evenimente negative în perioada sărbătorilor de iarnă (producerea de accidente grave, distrugeri, pierderi de vieți omenești și importante pagube materiale).

Astfel că, prin intermediul planului ,,Foc de artificii”, Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare își propune informarea publicului larg, prevenirea producerii unor evenimente negative cu consecințe asupra ordinii și siguranței publice, dar și prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor de natură penală și contravențională la regimul articolelor pirotehnice.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on decembrie 20, 2018. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.