Primăria Tășnad, implicată într-un proiect de promovare a patrimoniului istoric-arheologic

Primăria Tășnad împreună cu Muzeul Județean Satu Mare a obținut un proiect transfrontalier cu finanțare nerambursabilă. 

Proiectul urmărește creșterea capacității unității administrativ-teritoriale de a gestiona patrimoniul istoric-arheologic de pe teritoriul de competență și promovarea patrimoniului cultural în rândul comunității. Pentru derularea activității a fost ales orașul Tășnad deoarece în această localitate au fost realizate cele mai numeroase construcții pe un perimetru cu situri arheologice din județ. O gestionare bună a patrimoniului din zonă este necesară deoarece sunt programate investiții majore pe parcursului perioadei viitoare, activități ce vor afecta o suprafață mare a zonelor cu situri arheologice.

Proiectul cuprinde și un set de acțiuni menite a conștientiza în comunitate importanța salvării patrimoniului arheologic și necesitatea implicării sale. În cadrul proiectului există activități similare acelora desfășurate în orașul Csenger și în comuna Gesztered, parteneri în cadrul proiectului.

Activități educative și de promovare legate de patrimoniul cultural al orașului Tășnad:

1) Delimitarea siturilor arheologice de pe raza localității și stabilirea potențialului fiecăruia dintre ele. În vederea gestionării perimetrului cu sit vor avea loc cercetări non-intruzive și intruzive cu scopul de a stabilii cât mai precis perimetrul siturilor arheologice.
2) Vizită la săpătură arheologică deschisă participării membrilor comunității, în special elevilor.
3) Prezentări realizate membrilor comunității a valorilor de patrimoniu arheologic de pe raza unității administrative și punerea lor în contextul istoriei regionale.
4) Expoziție temporară în care vor fi prezentare siturile arheologice de pe raza localității în context regional. Expoziția va scoate în evidență importanța patrimoniului istoric din Tășnad în contextul reconstituirii istoriei din zonă si va evidenția factorii geografici care au dus la constituirea orașului Tășnad ca un centru zonal.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 22 decembrie 2018. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.