Profesorii Carol și Lia Florica Koka și-au lansat cărțile la Biblioteca Județeană Satu Mare

Vineri 11 ianuarie, la sala Multimedia de la Biblioteca Județeană Satu Mare a avut loc lansarea cărților ”Mărturii biobibliografice” de Carol C. Koka și ”Elemente geografie fizică în texte”, de Lia-Florica Koka. Evenimentul a fost moderat de directorul adjunct al Bibliotecii Județene, Paula Horotan, care i-a prezentat pe invitați: viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, Directorul Direcției de Cultură a Județului Satu Mare, Zamfir Danciu, omul de cultură Voicu D. Rusu, Robert Laszlo, director al CJCPCT Satu Mare, Felician Pop, director adjunct, pe poetul George Vulturescu, dr. Viorel Câmpean, dr. Aurel Pop, editorul cărților, prof. drd. Coneliu Mareș. 

Paula Horotan a dat citire biografiei celor doi autori. Carol C. Koka s-a născut la 1 ianuarie 1949 în Satu Mare. A absolvit Liceul ”Mihai Eminescu” din Satu Mare. În anul 1974 a absolvit facultatea de Istorie – Filozofie din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A funcționat vreme de peste 40 de ani ca profesor la diferite școli din județ. A debutat în ”Cronica Sătmăreană” în 1985. A colaborat la diferite ziare și reviste. Este membru al cenaclului literar ”Afirmarea”. A scris nouă cărți.

Lia-Florica Koka este născută la 15 aprilie 1949 la Satu Mare. În 1972 a absolvit Facultatea de Geografie din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. A urmat post universitar Academia de Științe Politice și Administrative București, în 1977. A ocupat funcția de Președinte al Consiliului Județean al Elevilor. A fost profesor metodist, director adjunct al Liceului ”UNIO” Satu Mare. Între 1983-1985 a fost vicepreședinte al Societății de Geografie, Filiala Satu Mare. Are gradul didactic I. În 1978 a fost ”Profesor evidențiat” iar în 2004 a fost decorată de președintele României cu Medalia ”Meritul pentru învățământ”.

Cei care au luat cuvântul au lăudat demersul celor doi autori, care prin aceste două cărți și-au scris numele în istoria orașului. Danciu Zamfir a mulțumit fostei sale profesoare Lia-Florica Koka pentru faptul că a ”pus umărul la formarea sa profesională”.

Voicu D. Rusu a spus că este pentru prima dată când soț și soție lansează o carte. Carol C. Koka este un om de cultură autentic. În familia lui, și cele două fiice ale sale au publicat câte o carte de poezii. Mulți dintre elevii lui Carol C. Koka i-au urmat exemplul, au urmat ștințele istorice.

Dr. Felician Pop a dat o înaltă apreciere muncii profesorului Koka, un adevărat cronicar al orașului. A scris numeroase articole în ziare despre evenimentele culturale. George Vulturescu a vorbit despre familiile de intelectuali sătmăreni, printre care se numără și familia Koka. A mai luat cuvântul și editorul dr.Aurel Pop. Din sală au mai vorbit: col. (r) Voicu Șichet, Maria Letai, Ioan Tipu Sălăjan, Ioan Belbe. Cu toții au avut cuvinte de laudă la adresa cărților autorilor.

Prof. drd. Corneliu Mareș, despre cartea ”Elemente geografie fizică în texte”, de Lia-Florica Koka a spus că ”geografia este știința cea mai folositoare omului modern, din punct de vedere al ideilor generale. Forța geografiei stă în înțelegerea legăturilor reciproce care stau într om și natură. Cum toată viața trăim și lucrăm în natură, geografia rămâne știința care ne învață cum să ne ducem existența pe globul nostru terestru”. Volumul ar fi unul foarte util elevilor, ca material auxiliiar, dar și pentru cei care vor să cunoască mai multe din minunile naturii. Dr. Viorel Câmpean a apreciat pozitiv lucrările lansate, având numai cuvinte de laudă pentru fostul său profesor de istorie, care i-a îndrumat primii pași în acest domeniu.

Din partea conducerii Bibliotecii Județene Satu Mare, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și a Asociației Civice Tempora, cei doi autori au primit câte o diplomă de excelență.

Partea muzicală a evenimentului a fost realizată de cantautoarea de muzică folk Georgeta Govor și de solista de muzică populară Angela Munteanu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 11 ianuarie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.