Poetul național Mihai Eminescu, omagiat la Satu Mare la 169 de ani de la nașterea sa

Marți, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, poetul național Mihai Eminescu a fost omagiat cu ocazia împlinirii a 169 de ani de la nașterea sa. Ceremonia a avut loc la bustul lui Mihai Eminescu din fața Colegiului Național care îi poartă numele.

Ceremonia a început cu cuvântul directorului Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, prof. Liviu Rotaru care a vorbit despre semnificația momentului. La eveniment au participat prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, parlamentarul Ioana Bran, președintele TNL Satu Mare, Victor Cernea, directorul de cabinet al Instituției Prefectului Satu Mare, Cecilia Marinescu, alături de numeroși sătmăreni.

Despre Mihai Eminescu, ce înseamnă el pentru poporul român, munca sa neobosită în redacția ziarului ”Timpul” a vorbit dr. Felician Pop. A urmat apoi depunerea de jerbe de flori din partea Instituției Prefectului Județului Satu Mare, a Consiliului Județean și a Primăriei Satu Mare, a Direcției pentru Cultură Satu Mare, a cenaclurilor literare din oraș și a Colegiului Național ”Mihai Eminescu”.

Festivitatea a continuat în holul liceului, unde elevii au recitat din poeziile lui Mihai Eminescu, ”Scrisoarea II” și s-a cântat ”Doina” de același autor. Dr. Felician Pop a vorbit despre profunda semnificație a operei marelui poet, adevăratul întemeietor al limbii literare românești și cum ar trebui să receptăm noi astăzi opera eminesciană.

La statuia Limbii române din curtea Muzeului de Artă Satu Mare a avut loc depunerea de jerbe de flori din partea instituțiilor publice din Satu Mare și a celor de cultură.

Aici a vorbit despre semnificația operei eminesciene directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo.

Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 15 ianuarie 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.