La Centrul Multicultural ”Poesis” s-au lansat patru cărți, în cinstea lui Vasile Lucaciu

Sub patronajul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Satu Mare, în organizarea Centrului Multicultural ”Poesis”, marți, 22 ianuarie au fost lansate o serie de cărți de mare actualitate și importanță. Este vorba despre ”Instituțiile filosofice” de Dr. Vasile Lucaciu; (”Logica”, ”Metafizica”, ”Filosofia morală”), Editura Eikon, realizată de Vianu Mureșan și postfață de Petre Donca; ”Dr. Vasile Lucaciu (1852-1922), de Blaga Mihoc; ”Eparhia Greco-Catolică de Oradea și Marea Unire (1918-1919)”, de Sana Silviu, Editura Mega și ”Cartea Credenționalelor. Sătmărenii și Marea Unire”, Editura Școala Ardeleană, coordonator George Vulturescu.

Moderatorul multiplului eveniment editorial a fost scriitorul Dumitru Păcuraru care i-a salutat pe oaspeți și le-a urat bun venit la această mare sărbătoare, în ziua de 21 ianuarie când s-a născut în 1821 Petru Bran, iar în 21 ianuarie 1852 Vasile Lucaciu. Amândoi au jucat un rol important în cultura sătmăreană și în general în cultura românească.

Despre cartea Dr. Vasile Lucaciu ”Instituțiile filosofice”, în trei volume, a vorbit scriitorul Ion Papuc spunând că multă vreme această carte a fost izolată în tehnica etimologismului. Trebuie să-l lăudăm pe Vasile Slav care a editat cartea prin anul 1968. Este o lucrare excepțională și îl invidiază pe scriitor pentru munca depusă. Cartea este o temelie, poate fi citită de oricine.

Cea de-a doua carte, a lui Blaga Mihoc ”Dr. Vasile Lucaciu (1852-1922)”, face cinste culturii sătmărene. Cartea este o reeditare din 1993 care a fost îmbogățită cu vreo 200 de pagini. Din această carte aflăm că vreme de 11 ani Vasile Lucaciu a fost în proces cu episcopul de Gherla Ioan Sabo, pe care proces Lucaciu l-a câștigat în cele din urmă. Istoricul Blaga Mihoc a povestit o serie de întâmplări petrecute cu peste 50 de ani în urmă. Sunt importante scrisorile lui Vasile Lucaciu trimise și cele primite de la mari personalități ale epocii.

Radu Ulmeanu a considerat că aceste trei volume ale lui Vasile Lucaciu sunt un manual de filozofie, ele demonstrează că și la Satu Mare se nasc filozofi. Vasile Lucaciu demonstrează pe deplin că a fost om al bisericii, dar și un aprig om politic, care a pătimit mult pentru ideile sale. Dacă Vasile Lucaciu a acționat mult în favoarea poporului român, însă astăzi oamenii politici lucrează în mare parte pentru profitul propriu. Este o revelație pentru istrorie că dr. Vasile Lucaciu a scris această carte.

Silviu Sana a vorbit despre cartea ”Eparhia greco-catolică de Oradea și Marea Unire 1918-1919”, și despre anul astral 1918 pentru români. Cartea are patru capitole. Într-un capitol separat, se analizează relațiile bisericii cu Consiliul Dirigent. Caută să scoată în evidență atât părțile bune, cât și cele mai puțin bune. Este abordată și problema opoziției lui Vasile Chirvai. Sunt abordate materialele apărute în ziarul ”Vestitorul”, în capitolul IV autorul se apleacă asupra celor care s-au implicat în bunul mers al lucrurilor. ”Cărțile lansate astăzi constituie pietre de temelie”, a spus Silviu Sana.

George Vulturescu a prezentat ”Cartea Credenționalelor. Sătmăreni la Marea Unire”. Cartea cuprinde capitolele ”Sătmarul și Marea Unire” de Mihai Andrei Mocan, ”Note despre întocmirea și limbajul credenționalelor” de George Vulturescu, ”Oșencele Regelui Fedinand și ale Reginei Maria” de Ioan Nistor, ”Drumul lui dr. Vasile Lucaciu spre Statele Unite ale Americii” de Maria-Adriana Zaharia, ”Lucian Blaga și Aloisie Ludovic Tăutu pe câmpul Marii Uniri de la Alba Iulia” și ”Gheorghe Tudor – un artist necunoscut în orașul în care se re-inaugurează opera sa… Statuia eroului necunoscut”, de George Vulturescu.

Nu în ultimul rând, a fost prezentată și distribuită broșura intitulată ”Poemele Unirii”, realizată pentru marcarea Anului Centenar. Cuprinde poezii patriotice ale mai multor autori din Cenaclul ”Afirmarea” în ”Caravana Unirii”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 22, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.