Profesoara Doina Molnar și-a lansat cartea ”Iarba fiarelor”, despre satele din jurul Tărnii Mari

Așa cum sugerează și titlul, cartea Doinei Molnar este rodul unor cercetări în satele din jurul Tărnii Mari, incluse geografic în Ugocea românească. Așa cum scrie Aurel Pop în Cuvântul înainte, Doina Molnar este a doua persoană după profesorul dr. Vasile Scurtu care se apleacă asupra acestei zone privind cercetarea obiceiurilor și tradițiilor specifice.

Lansarea cărții a avut loc la Valea Seacă în după-amiaza ultimei zile de februarie. Un număr mare de părinți și copii au asistat la lansare. Așa cum a spus profesoara Doina Molnar, cartea este dedicată memoriei profesorului Ioan Bota Popa, cel care s-a dedicat educării a numeroase generații de elevi. În memoria lui asistența a păstrat un moment de reculegere.

Profesorul Ștefan Haiduc a spus că a venit cu convingerea că asistăm la lansarea unei cărți de suflet. Personal este surprins că o localitate mică precum Valea Seacă are asemenea oameni de nădejde, intelectuali de primă mână cum este Doina Molnar. Răsfoind cartea ne convingem că a fost scrisă cu sufletul. Valea Seacă este o localitate care păstrează vii vechile tradiții și obiceiuri materiale și spirituale. Autoarea demonstrează că a reușit să culeagă din moștenirea colectivității. Personal se bucură că a găsit în această localitate oameni cu suflet. ”Cartea cuprinde aspecte din viața colectivității, prin ea autoarea îmbogățește moștenirea culturală. Dacă nu se scriu despre oameni și fapte, ele se pierd cu timpul. Oașul în trecut a fost lăsat în neștire și în sărăcie, acum aceste lucruri aparțin trecutului. A crea este cel mai important lucru al omului, și acest lucru a făcut doamna profesoară, deoarece scrisul rămâne peste ani”,  a spus prof. Ștefan Haiduc. A fost prezent și Remus Vârnav, care de 50 de ani cunoaște Țara Oașului. Domnia sa a spus că în zilele noastre asistăm la dispariția unei vechi lumi și asistăm la nașterea unei alte lumi pe care o sperăm mai bună. Muzica oșenească are valoare de unicat, este cel mai original element al culturii oșenești. Și la Paris, cetățenii au rămas impresionați de muzica oșenească. Oașul trebuie păstrat, și acest lucru îl face profesoara Doina Molnar, ca să rămână după noi. Remus Vârnav a propus ca cineva să încerce să elaboreze un dicționar cu termenii caracteristici Țării Oașului.

Dr. Mihaela Grigorean a spus că se bucură că poate fi la această lansare. Doina Molnar este un scriitor care te responsabilizează, fapt pentru care o admiră. Oșenilor trebuie să le pui două întrebări: ce înseamnă țâpuritura și ce e înseamnă dansul pentru ei. Păcat că încetul cu încetul Țara Oașului se înstrăinează. Pentru poveștile adunate în această carte doamna Doina Molnar merită să fie numită ”steaua locului”.

Scriitorul Ioan Nistor a rostit cuvinte de apreciere la adresa autoarei. Este pentru prima oară în Valea Seacă, deși a predat patru ani prin apropiere. În acest loc începe limba română, fapt pentru care este mândru. O cunoaște de mult timp pe autoarea care acum este la cea de-a opta carte, îi admiră energia, toate cărțile și le-a scris cu pasiune. Poetul Ioan Nistor a dat citire unei poezii dedicate Țării Oașului.

Dr. Aurel Pop, editorul cărții a recunoscut că de 10 ani colaborează cu Doina Molnar. Are numeroase cărți, la unele este coautoare cu fiul său Dacian Molnar. Ar fi bine dacă cineva din Valea Seacă s-ar apleca asupra paginilor monografice ale satului. Doina Molnar a lensat în urmă cu un an cartea scrisă în memoria părintelui Atanasie Doroș, cel care a luptat ca satele din jur să revină la Țara Mamă. Aurel Pop a adresat chemarea către cadrele didactice să-și tipărească lucrările de grad.

Doina Molnar a mulțumit tuturor celor care au venit să o susțină la lansarea cărții, scriitorilor din Satu Mare, dr. Aurel Pop, Ioan Nistor și profesorul Carol C. Koka. Zona din Valea Seacă își păstrează foarte bine costumul popular, tradițiile vechi, despre care merită să scrii.

După lansare, elevii școlii din localitate, îmbrăcați în frumoase costume populare au prezentat un dans al locului, și au fost aplaudați de către cei prezenți.

Spre finalul întâlnirii, grupul de scriitori din Satu Mare s-au deplasat la Tarna Mare, pentru a depune un buchet de flori la bustul marelui luptător care a fost părintele Atanasie Doroș.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on februarie 28, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.