Placă memorială în cinstea delegaților din Halmeu la Marea Adunare de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918

Miercuri, 13 martie a venit rândul să fie dezvelită placa memorială cu numele celor care au reprezentat pe românii din părțile Halmeului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918. Oamenii de cultură sătmăreni în frunte cu directorul Direcției de Cultură, Zamfir Danciu și poeții cenaclului literar ”Afirmarea”, au fost prezenți la Halmeu pentru a cinsti acest moment.Au fost prezenți: primarul comunei Halmeu, Ludovic Incze,  directorul Direcției Județene de Cultură, Zamfir Danciu, președintele Cenaclului literar ”Afirmarea” scriitorul dr. Alexandru Zotta, dr. George Vulturescu, Ioan Moldovan, poeta Dana Cristea, Ioan Tipu Sălăjanu, ing. Cornel Burcea, profesorul Ioan Nistor, prof. Carol C. Koka.

După intonarea Imnului de stat al României a luat cuvântul primarul Ludovic Incze. El a vorbit despre evenimentul de acum 100 de ani, participarea reprezentanților din Halmeu la Marea Adunare Națională. A luat cuvântul apoi directorul Direcției pentru Cultură a Județului Satu Mare, Zamfir Danciu care s-a referit la importanța evenimentului de acum 100 de ani. Este vorba despre un proiect inițiat de Ministerul Culturii, și astăzi am ajuns la Halmeu, această localitate și multe din județul Satu Mare au fost eliberate de armata română în anul 1919.

Preotul Dragoș Marius Georgel a sfințit placa pe care stau scrise numele lui Iustin Pop, Dr. Sever Pop, Dr. Ioan Doboși, Vasile Zbona, Ioan Popa și Ioan Nicoară, ca reprezentanți ai românilor din toată zona Halmeu.

Dr. George Vulturescu s-a referit la evenimentul de acum 100 de ani și a arătat că misiunea noastră nu s-a încheiat, se va merge în toate localitățile unde au fost aleși reprezentanții românilor pentru Marea Adunare pentru a le fi cinstită memoria. Acțiunea este organizată de Muzeul Județean de Istorie și Cenaclul literar ”Afirmarea”.

Din partea Muzeului Județean de Istorie Satu Mare a vorbit cercetătorul Aurel Mocanu, despre faptele mărețe ale înaintașilor noștri Nicolae Iorga, Ioan Lupaș sau academicianul Ioan Aurel Pop. El a arătat că la Halmeu există o bună conviețuire între români și celelalte etnii, bisericile diferitelor culte aflțndu-se în în pace una lângă alta.

Poeții cenaclului ”Afirmarea” au citit din creațiile lor care au fost ascultate cu mare atenție de elevii școlii Gimnaziale din localitate. Au citit poeții Ioan Nistor, Dana Criste, Ioan Anițaș, Ioan Tipu Sălăjanu, profesorul Carol C. Koka, Cornel Burcea, care a recitat poezia ”Să fim oameni pentru români” de Adrian Păunescu.

Dr. George Vulturescu a vorbit despre ”Cartea credenționalelor. Sătmăreni la Marea Unire”, care cuprinde documente istorice, interpretări și fotografii. De asemenea au fost prezentate ”Poemele Unirii”, Autori din cenaclul ”Afirmarea” în ”Caravana Unirii”, care cuprinde creațiile poeților Gheorghe Cormoș, Mihai Sas, Ioan Coriolan Anițaș, Carol C. Koka, Dana Criste, Ioan Tipu Sălăjanu.

În încheiere, dr. George Vulturescu a cerut copiilor prezenți să transmită mai departe generațiilor viitoare acest important eveniment. Cu toții s-au fotografiat în amintirea acestei frumoase zile.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 13, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.