Drama ”Nu regret nimic” de Székely Csaba, o premieră absolută a Trupei Harag György

Continuând tradiția stagiunilor trecute, Trupa Harag György a inclus în programul stagiunii actuale o premieră absolută, anume drama ”Nu regret nimic” de Székely Csaba, prima reprezentație a spectacolului urmând să aibă loc pe data de 22 martie, începând cu ora 19.00.

„A existat încă din stagiunile trecute o tendință conștientă de a aborda trecutul istoric, în special, prelucrarea celor două mari dictaturi traumatizante ale secolului al XX-lea, atât la nivelul spectacolelor proprii, cât și al celor invitate. Aici se înscrie și această piesă pe care urmează să îl prezentăm și pe care am hotărât să îl aleg dintre cele propuse de Lendvai Zoltán.

Spectacolul realizat după drama lui Székely Csaba este cu atât mai special cu cât se concentrează pe psihologia infractorului încă în viață. Sper ca distribuția și regia excepțională va naște, și de data aceasta, un succes necontestat. ” – a declarant Bessenyei Gedő István, directorul artistic al Trupei Harag György.

„Tocmai citeam volumul ”Străinii” al lui Székely Csaba, când am fost invitat la o nouă colaborare cu Trupa Harag György. Citind drama ”Nu regret nimic”, am văzut deja în fața ochilor actorii sătmăreni în diferite roluri. Tema confruntării cu trecutul este una actuală și în prezent. Pe parcursul lecturilor toți am fost șocați de firul poveștii. Atmosfera piesei este dominată de acea dualitate foarte caracteristică a scrierilor lui Székely Csaba: momente amuzante, după care toate se spulberă ca apoi să urmeze altceva care să stârnească râsul…” – a declarat Lendvai Zoltán, regizorul spectacolului.

”Nu regret nimic” este drama confruntării cu trecutul. Își propune să prezinte o călătorie interioară a cărei destinație este autocunoașterea și asumarea responsabilităților. Acei bărbați care, înainte de ’89 au lucrat în cadrul poliției secrete române, Securitatea, având atribuția de a tortura oameni, de a distruge familii și de a închide oameni nevinovați, foarte rar prezintă orice fel de regret pentru faptele săvârșite. S-au considerat, de regulă, niște patrioți desăvârșiți care acționaseră în interesul țării. Mulți dintre aceștia își continuă, în prezent, activitatea în cadrul SRI, Serviciul Român de Informații, iar alții, ajunși la pensie, s-au retras în anonimitate. Personajul principal al piesei ”Nu regret nimic”, Dominik, se înscrie în cea din urmă categorie. Este pensionar și, asemenea colegilor săi, nu simte nici el nici urmă de regret pentru faptele săvârșite în trecut. Piesa, însă, ridică o problemă crucială: ce se întâmplă în momentul în care o astfel de persoană, un fost ofițer de Securitate, își dă seama că a distrus viața singurei persoane pe care a iubit-o cu adevărat în viață?

Distribuția: Rappert-Vencz Gábor, Nagy Csongor Zsolt și Keresztes Ágnes, decor: Bátonyi György inv., costume: Szabó Anna, regizor tehnic și sufleur: Fábry Zoltán.

Bilete pentru spectacol se pot achiziționa la agenția teatrală de pe strada Horea, de luni până vineri între orele 10.00 și 17.00, sâmbătă între orele 10.00 și 13.00. Pentru informații suplimentare ne puteți contacta prin telefon 0261-712106 sau e-mail szervezes@harag.eu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 21, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.