Județul Satu Mare, reprezentat la Forumul Cooperării Descentralizate Franco-Române

În perioada 2-3 aprilie 2019, în Franța, la Lyon, a avut loc cea de-a V-a întâlnire Franco-Română a Cooperării Descentralizate, desfășurată la sediul Consiliului Regional Auvergne-Rhône-Alpes. Evenimentul a fost organizat de Asociația franceză a Consiliului municipalităților și regiunilor europene și de Consiliul Regional al Auvergne-Rhône-Alpes în contextul Sezonului România-Franța 2019.

Vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus, a participat la acest eveniment alături de cei peste 250 de aleși locali din cele două țări: primari, viceprimari de municipii, orașe și comune, președinti și vicepreședinți de Consilii Județene și de regiuni, alături de foarte mulți reprezentanți ai unor Asociații și Organizații neguvernamentale, implicate de-a lungul timpului în dezvoltarea relațiilor descentralizate între cele două țări.

Atât partea franceză, cât și partea română au avut reprezentare la nivel înalt: ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu; Christine Moro, ambasador francez delegat Acțiunii Externe ale Colectivităților Teritoriale; secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Sirma Caraman; Elisabeth BarsacQ, ambasador, consilier diplomatic al Prefecturii Regiunii Auvergne-Rhone-Alpes; Yannick Neuder, vicepreședinte delegat pentru cercetare, inovare și fonduri europene regionale; Herve Boisguillaume, reprezentantul Ministerului Tranziției Ecologice și Solidare (directorul proiectului “Orașe Durabile”); Anne Marie Scotto, președintele Operațiunii Villages Roumaine-Solidarite și Francisc Giurgiu (inițiatorii colaborării cu România rurală).

Au mai participat președinți și vicepreședinți ai unor asociații naționale din România: Emil Drăghici, președintele Asociatei Comunelor din România, Mădălin Teodosescu, președintele Asociației Orașelor din România, Ioan Dumitrel, vicepreședintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România.

La atelierele de lucru, prezentările și discuțiile s-au concentrat pe punerea în practică a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă la nivel local și regional, pe perspectivele de cooperare cu ajutorul înfrățirilor, a schimburilor de experiență și a parteneriatelor franco-române și pe promovarea reciprocă în domeniul culturii, francofoniei și patrimoniului.

Deși s-au creat până acum peste 500 de înfrățiri, multe dintre acestea nu s-au adaptat în timp, nu au dus și la parteneriate economice, astfel că ele trebuie redefinite prin sprijin în promovarea sistemului dual, profesional, cu atragerea antreprenorilor din cele două țări în acest proces extrem de important. Este nevoie de o cât mai mare implicare a tinerilor prin sistemul educațional, prin creșterea numărului de burse Erasmus, dar si a celor pentru formarea, specializarea profesorilor, schimburi masive de experiență, chiar prin programe UE, în următorul exercițiu financiar.

S-a reiterat faptul că satele trebuie sprijinite să nu dispară, iar în acest sens trebuie găsite programe de atragere a tinerilor la sate. La nivel antreprenorial se impune dezvoltarea ocupațiilor creative, dezvoltarea produselor tradiționale și ecologice, a tradițiilor culturale.

“La acest eveniment, fiind prezenți foarte mulți primari și aleși locali din cele două țări, dezbaterile au fost extrem de aprinse pe alocuri, dar administrarea corectă și salvgardarea acelor măsuri care să ducă la o viață mai bună a cetățenilor europeni, este sarcina noastră comună”, a declarat Ioan Rus, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, în urma întâlnirii franco-române.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 4 aprilie 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.